Overschakelen van fles naar beker

'Mijn zoon is één jaar. Wordt het niet stilaan tijd dat hij het flesje laat en overschakelt op een beker?'

 

​Klaar voor de beker?

Vaak wordt gezegd dat kinderen vanaf 1 jaar klaar zijn om uit een beker te drinken. Pin je echter niet op een leeftijd vast. Voor het afwennen van het flesje is het uiterst belangrijk het juiste tijdstip te kiezen. Dat heeft alles te maken met de afnemende flexibiliteit. Rond de leeftijd van zeven maanden is je kind niet meer zo meegaand als enkele maanden daarvoor, maar is het ook nog niet vastgeroest in gewoonten. Je kan dus best rond deze leeftijd met het afwennen beginnen. In een volgende fase wordt je kind namelijk koppig en rebels en dan wordt afwennen een ware veldslag.

Moet het flesje weg? 

Absoluut. Kinderen die van het flesje drinken houden gedurende heel de dag restjes van de vloeistof in de mond. De daarin aanwezige suikers (fructose bij fruit en lactose bij melk) gaan na verloop van tijd de tanden aantasten en kunnen er zelf toe leiden dat de tanden van het kind getrokken moeten worden. Bovendien zal het kind een onmiskenbaar afnemende eetlust gaan vertonen omdat flessenkinderen veel meer drinken dan eigenlijk nodig is. 

Hoe afwennen?

Volhouden is hier de boodschap. Als je een makkelijk en meegaand kind hebt, bestaat de kans dat het kopje of bekertje gewoon wordt aanvaard. In elk ander geval kan je maar beter de trukendoos opengooien. Zo kan je bijvoorbeeld samen een beker gaan kopen. Schenk je peuter volop de tijd om er een mooie uit te kiezen en adviseer hem/haar daarbij niet.

Eenmaal thuis moet je je kind vertrouwd maken met de beker. Laat je kind er de poppen of speelgoeddieren mee te drinken geven of laat jezelf een kopje door hem uitschenken. Een andere manier van vertrouwd maken is hem het kopje (onder jouw leiding) telkens te laten vullen en leeg te gieten in de gootsteen.

Wat als mijn kind weigert te drinken?

In het begin zal dat waarschijnlijk een aantal keren het geval zijn, maar uiteindelijk leren ze het allemaal en zal hij tot je verbazing op een dag toch een slokje nemen. Als hij na een paar hapjes de door je aangeboden beker weigert, forceer dan niets. Probeer het later opnieuw of bied eens een ander drankje aan.

Wanneer kan die fles dan definitief de kast in?

Zodra je peuter zittend één of meer deciliter vocht uit een kopje kan drinken, kan je de fles stilaan gedag beginnen zeggen. Maar wanneer ze definitief de kast in kan, is niet te bepalen. Peuters hebben nogal snel dingen waaraan ze gehecht raken…en het flesje is er daar zeker één van.  

 

Lees meer over:

Contacteer ons

Voor alle vragen over jouw ziekteverzekering

Bond Moyson Oost-Vlaanderen

09 333 55 00

Online advies

De Webnanny geeft gratis opvoedingsadvies via e-mail.