Smaken ontdekken

In het begin lijkt een baby wel alle smaken te lusten, maar eens een peuter kan je kind al heel wat kieskeuriger zijn wat betreft de smaak van het eten.

 

Andere beleving

In het eerste levensjaar moeten baby’s wennen aan veel nieuwe dingen: een volle maag, het hongergevoel, melkvoeding en iets later…heel wat nieuwe smaken. Toch verloopt dat in eerste instantie vrij vlot, omdat het kind bijna voortdurend honger heeft en deze honger maakt dat nieuwe dingen snel worden geaccepteerd. Iets moeilijker wordt het wanneer het kind de leeftijd van anderhalf jaar bereikt. Het kind heeft dan minder honger en zal ook aandacht beginnen schenken aan de dingen die het eet. Dit is dan ook de periode waarin het eten problematisch kan worden, en maaltijden kunnen uitdraaien op een regelrechte machtsstrijd tussen ouders en kind. De peuter komt immers in zijn koppigheidsfase, en heeft snel door hoe hij macht kan uitoefenen op volwassenen.

En voeding is daarbij een machtig wapen?

Dat is het inderdaad. Kinderen komen dan in de fase waarin hun persoonlijkheid gevormd wordt, en waarin ze zich ook bewust worden van hun voorkeur voor bepaalde zaken. Het kind ontdekt ook dat wanneer het niet eet of eten uitspuwt, een reactie uitlokt bij de ouders en dat maakt het extra leuk. Duidelijkheid en grenzen stellen zijn in deze levensfase zeer belangrijk. Kies aan tafel steeds voor de gulden middenweg maar blijf bij de regel: ouders bepalen wat er gegeten wordt, het kind hoeveel.

Zijn er dingen waar ik speciaal aandacht aan moet besteden?

Zeker. Soms is de oorzaak voor slecht of moeilijk eetgedrag ook puur lichamelijk. Denk maar aan de doorbraak van de kiezen. Wanneer het kind echt niet wil eten, en geen lichamelijke problemen heeft, kan je daar eigenlijk best zo weinig mogelijk aandacht aan besteden. Zelfs wanneer het kind al eens een dagje niet eet. Zorg er wel voor dat het kind steeds voldoende te drinken krijgt. Je zal zien dat wanneer de honger begint te knagen, hij zelf wel om eten komt vragen. Hoewel er over het algemeen sprake is van niet willen eten bij één maaltijd, of te weinig eten bij alle maaltijden, kan je als ouder gedurende een aantal dagen ook eens noteren wat je kind nu precies eet. Het zal je verrassen hoeveel dat eigenlijk is.

Wanneer moet ik ingrijpen?

Wanneer je er absoluut zeker van bent dat het kind geen lichamelijke problemen heeft, en normaal blijft groeien en bijkomen, dien je aan het moeilijke eetgedrag geen overdreven aandacht te schenken. Het probleem lost zich dan gewoonlijk wel op met het ouder worden. Wil het kind verschillende dagen niet eten, dan kan je best advies inwinnen bij een arts. Het tijdelijk ingrijpen bij beginnende eetproblemen kan ernstigere eetproblemen helpen voorkomen.

 

Lees meer over:

Contacteer ons

Voor alle vragen over jouw ziekteverzekering

Bond Moyson Oost-Vlaanderen

09 333 55 00

Online advies

De Webnanny geeft gratis opvoedingsadvies via e-mail.