Tips voor een geslaagde maaltijd

​Een peuter eet minder dan een baby. Wanneer hij voldoende bijkomt en goed groeit, hoef je je niet ongerust te maken. We geven je een aantal tips die je kunnen helpen om een maaltijd aangenaam te laten verlopen.

 

Muizenhapjes

Het is typisch voor een peuter dat hij minder bijkomt in gewicht dan een baby. Daar waar een baby gemiddeld 6 kg bijkomt in zijn eerste levensjaar, komt een peuter gemiddeld nog 2 kg per jaar bij. Dit is een heel verschil en dat zie je ook in de eetgewoonten van een peuter. Doordat hij minder groeit, heeft hij ook minder eten nodig. Een goede eter, lijkt ineens met muizenhapjes te eten. Het verdwijnen van het babybuikje hoort daar ook bij.

Groeicurve

Het ene kind eet meer dan het andere. Om te weten of jou peuter voldoende eet, kan je zijn gewicht en lengte uitzetten op de groeicurve. Deze curve is verschillende voor jongens en meisjes en er wordt rekening gehouden met de leeftijd van je peuter. Zo ga je te werk:

 • Download de juiste groeicurve
 • Op de horizontale lijn zoek je de leeftijd van je peuter.
 • Op de verticale lijn zet je het gewicht en de lengte van je peuter.
 • Het snijpunt van gewicht en leeftijd zegt iets over het gewicht van jouw peuter ten opzichte van kinderen van zijn leeftijd.

Als je de curve van lengte en gewicht combineert, dan weet je of lengte en gewicht in een goede verhouding zitten ten opzichte van elkaar. Als je het gewicht en de lengte van je peuter regelmatig op deze curve zet, zal je ook zien dat je peuter een eigen curve volgt. Komen er plots pieken of dalen in zijn curve, zonder dat je dit kan verklaren (bijvoorbeeld net ziek geweest is een logische verklaring voor een dal), dan neem je best contact op met je huisarts of kinderarts. 

Voorbeeld 1: een meisje van 18 maanden (78 cm, 9,5 kg), zit het snijpunt voor lengte op de curve met P10 en die voor gewicht op P10. Dit wil zeggen dat er 10 % van de meisjes van haar leeftijd minder wegen en meten. Aangezien beide curves op P10 zitten, is de verhouding lengte / gewicht goed.

Voorbeeld 2: een jongen van 22 maanden (88 cm, 13 kg, zit voor lengte en gewicht op P75. Dit wil zeggen dat er 25 % van de jongens van zijn leeftijd meer wegen, de rest weegt minder. Ook hier zit de verhouding lengte en gewicht goed.

Een kind dat op P90 zit voor gewicht en op P25 voor lengte, eet waarschijnlijk te veel in verhouding tot zijn groeibehoefte en zal dik tonen. Een kind dat op P90 zit van lengte en P10 van gewicht, eet waarschijnlijk te weinig voor zijn groeibehoefte en zal mager tonen.

Tips

De volgende tips kunnen helpen om rustige en gezonde tafelmanieren aan te leren en je peuter te leren eten volgens zijn behoefte:

 • De ouder bepaalt wat en wanneer er gegeten wordt, maar de peuter bepaalt hoeveel. Als een peuter iets niet wil eten, word je als ouder niet boos. Je kan vragen een hapje te proeven, maar blijven aandringen heeft weinig kans op slagen. Met een kleuter kan je wel al eens onderhandelen en aandringen.
 • Voeding en drank worden beter niet als beloning of straf gebruikt. Beter ook geen snoepje als beloning. Een complimentje geven is beter.
 • Probeer op vaste tijdstippen te eten.
 • Maak er een aangename gebeurtenis van. Concentreer je op andere dingen (gesprek met je partner, ...) en niet op het bord van je peuter.
 • Verwittig de peuter op voorhand dat er dadelijk gegeten wordt, dan kan hij zijn spel afronden.
 • Een peuter kan helpen met de tafel dekken, of misschien iets in de keuken doen. Zo is hij mee betrokken bij de voorbereiding van de maaltijd.
 • Een peuter eet het liefst zelf. Geef hem kleurrijk bestek en een plastieken bordje. Laat hem experimenteren, ook al maakt hij er een knoeiboel van.
 • Probeer zelf het goede voorbeeld te geven. Eet mee, eet gezond, snoep niet tussendoor. Het is moeilijk iets te verbieden als je het zelf wel doet.
 • Schep liever twee of drie keer een klein schepje op, dan één keer een vol bord. Geef je peuter een compiment als hij flink eet. 
 • Eenvoudige gerechten scoren het best bij peuters. Je vindt een heleboel recepten voor je peuter in de brochure het lekkerste boekje.
 • 20 minuten is lang genoeg voor een peuter om aan tafel te zitten.
 • Probeer zonder speelgoed of tv-kijken je kind te laten blijven zitten. Voer gesprekken waar hij kan aan meedoen.

Contacteer ons

Voor alle vragen over jouw ziekteverzekering

Bond Moyson Oost-Vlaanderen

09 333 55 00

Online advies

De Webnanny geeft gratis opvoedingsadvies via e-mail.