Zelfstandig leren eten

'Mijn zoontje is nu 9 maanden. Hij graait regelmatig met zijn handjes in zijn groente - en fruitpap. Ik weet niet goed hoe ik hierop moet reageren. Kan ik hem zomaar met zijn handen in die platte brij laten zitten? Vanaf welke leeftijd beginnen baby’s iets zelfstandig te eten?'

 

Zelfstandigheid

​Je zoontje komt op een leeftijd dat hij zelfstandig wil eten. Uiteraard lukt dit nog niet goed, maar al doende leert men. Geef hem een grote broodkruimel in de hand, of schep het eten op zijn lepeltje en laat hem zelf het lepeltje nemen. Zo zal hij naar de lepel beginnen grijpen en minder met zijn handen naar de pap gaan. Als hij een paar keer zelf zijn lepel aan kan nemen, voelt hij zich waarschijnlijk al heel fier. Zeg hem dat hij het goed doet, en dat hij nu een grote jongen wordt.

Langzaam aan zal hij volledig zelfstandig leren eten, maar momenteel is het hier nog wat vroeg voor. Toch is deze periode heel belangrijk. Hij krijgt nu van jou de gelegenheid om het 'zelf te proberen', en haalt hier voldoening en zelfvertrouwen uit.

 

Lees meer over:

Contacteer ons

Voor alle vragen over jouw ziekteverzekering

Bond Moyson Oost-Vlaanderen

09 333 55 00

Online advies

De Webnanny geeft gratis opvoedingsadvies via e-mail.