Buiten spelen

'Ik heb een zoontje van 2,5 jaar. Hij is een vat vol energie, en raast door het huis als een wervelwind! Ik heb ergens gelezen dat peuters best elke dag buiten spelen, en dat te veel spelen binnenshuis nadelig kan zijn. Is dagelijks buiten spelen echt nodig?'

 

​Een energieke peuter heeft behoefte om zich dagelijks eens “goed” uit te leven door te klimmen, te klauwen of hard te lopen. In huis kan dat meestal niet zo goed. Buiten spelen geeft ook andere mogelijkheden aan kinderen dan binnen. 

Slecht weer hoeft hierbij geen beletsel te zijn op voorwaarde dat het kind aangepast is aangekleed. Sneeuw geeft extra buitenpret en niets is plezanter dan met laarzen en een paraplu door de regenplassen te lopen. Vaak is het de ouder die weinig zin heeft om in de regen of de kou op stap te gaan. Een keertje overslaan kan geen kwaad. En je hoeft ook niet altijd speciaal een wandeling te maken. Neem je kind mee naar buiten bij karweitjes of om boodschappen te doen.

Is het mogelijk dat een kind te weinig bewegingsvrijheid krijgt?

Een gezonde peuter zorgt er zelf wel voor dat hij voldoende beweging heeft. Als de woning echter heel klein is, kan dit soms problemen geven. Er op uit trekken wordt dan extra belangrijk, naar het zwembad, naar het park, naar de peuter – of kleutergym. Als je kind tijdens de dag in een crèche of bij een onthaalmoeder verblijft, moet je nagaan of er daar wel voldoende ruimte en bewegingsvrijheid is.

Is het waar dat een kind minder goed presteert op school als het te weinig beweging krijgt?

Er is geen rechtstreeks verband maar wel een samenhang. Op jonge leeftijd is voldoende bewegingsmogelijkheid belangrijk voor de motorische ontwikkeling. Als deze ontwikkeling goed verloopt, leert het kind een aantal begrippen en inzichten zoals, klein en groot, ver en dicht, boven en onder. Dit is van belang om straks goed te kunnen volgen in het eerste leerjaar. Er is immers een samenhang tussen de motorische ontwikkeling en de ontwikkeling van het leren en denken. Zo zal een kind op de basisschool pas kunnen schrijven als zijn fijne motoriek goed ontwikkeld is.

Er bestaan grote individuele verschillen in het ritme en tempo waarmee kinderen zich ontwikkelen, maar voor elk kind gebeurt de motorische ontwikkeling volgens een vast patroon en in een vaste volgorde:

  • Van binnen naar buiten (eerst de romp, dan de ledematen).
  • Van boven naar beneden (eerst het hoofd, dan de romp, dan de benen).
  • Van grof naar fijn (eerst de grove bewegingen voor het zitten, kruipen en lopen, daarna de fijne bewegingen nodig voor het tekenen of schrijven).

 

Lees meer over:

Contacteer ons

Voor alle vragen over jouw ziekteverzekering

Bond Moyson Oost-Vlaanderen

09 333 55 00

Online advies

De Webnanny geeft gratis opvoedingsadvies via e-mail.