De eerste fiets

Wanneer je peuter het stappen goed onder de knie heeft, is hij klaar om door te groeien tot een fietsende kleuter. Om kinderen voor te bereiden op fietsen, zijn er heel wat rijwieltjes met 2, 3 of 4 wielen. Er zijn modellen met trappers en modellen zonder trappers.

 

Welke fiets?

Voor de eerste ‘fiets’ van je peuter kan je kiezen tussen een driewieler en een loopfietsje. Vanaf 2 jaar en zeker rond 3 jaar lukt het veel peuters om met beide fietsjes vooruit te bewegen. Fietsen is goed voor de motorische ontwikkeling van je kind: de coördinatie tussen ogen en de beweging van handen en voeten worden flink geoefend.  

Een driewieler met trappers

Op een driewieler leert je kind tegelijk sturen en trappen met zijn voeten. Zo leert je kind stelselmatig de bewegingen van het echte fietsen.

Let bij de aankoop op volgende zaken:

  • De lichaamsbouw van jouw kind. De afmetingen van de driewieler moeten aangepast zijn aan jouw kind en dat is verschillend voor een tengere kleuter of een fors gebouwde peuter. Let vooral op de beenlengte
  • De driewieler moet stevig zijn. Hoe verder de achterwielen uit elkaar staan, hoe stabieler het fietsje.
  • Het zitje mag vrij breed zijn.
  • Gesloten spaken zijn veiliger voor vingers en voeten. 

Er zijn ook driewielertjes zonder trappers. Bij deze modellen beweegt je kind zich voort door met zijn voeten op de grond te stappen. Je kind oefent hier vooral het sturen en voortbewegen op wielen. 

Een loopfietsje

Een loopfietsje ziet eruit als een gewone kinderfiets maar dan zonder trappers. Je kind zit op het zadel en duwt het fietsje voort door met zijn voeten op de grond te stappen. Op die manier oefent je kind zijn evenwicht en balans. Naarmate je peuter de techniek meer onder de knie heeft zal hij sneller stappen, zijn voeten meer van de grond laten en zo zijn motoriek verder ontwikkelen. 

Er bestaan loopfietsjes in verschillende materialen: hout, kunststof en aluminium. Controleer bij aankoop of het fietsje aangepast is aan de lengte en kracht van je kind.

Wat kies ik?

Er wordt gezegd dat kinderen die op een loopfietsje rijden sneller leren fietsen. Ergens zit hier wel een waarheid in: je kind voelt de balans van het fietsen beter aan dan bij de driewieler. Maar ook bij een driewieler zullen de kinderen uiteindelijk ook gaan fietsen. Elk kind is anders. Het ene kind ontwikkelt sneller of trager dan leeftijdsgenoten. Oefening baart kunst! Heb vooral geduld en geef je kind vertrouwen bij het leren fietsen. Fietsen moet natuurlijk vooral leuk zijn voor je peuter!

De meeste kinderen vinden zowel een driewieler als een loopfietsje fijn. Natuurlijk zal het ene kind een voorkeur hebben voor de loopfiets en het andere voor een driewieler. Is je peuter een durver of houdt hij het liever veilig? Laat je hem eventueel eens proberen bij een vriendje of vriendinnetje. Zo kom je te weten wat hij leuk vindt en waar hij klaar voor is.

Als je kind geen van beide leuk vindt kan de step een leuk alternatief zijn. Een step is ook een goede voorbereiding op het leren fietsen. Met een step rijden is moeilijker dan het lijkt. Je kind zal dus iets ouder moeten zijn voor hij de techniek onder de knie heeft.  

Wanneer schakel ik best over naar een kinderfiets met 2 wielen?

Er is geen haast bij om over te stappen op een tweewielige fiets. Over het algemeen leren kinderen op een fiets met 2 wielen fietsen tussen de leeftijd van 4 en 7 jaar. Ook deze fiets moet aangepast zijn aan de grootte van je kind. Als je de fiets gaat kopen, neem je dus best je kind mee om de fiets uit te proberen. 

 

Contacteer ons

Voor alle vragen over jouw ziekteverzekering

Bond Moyson Oost-Vlaanderen

09 333 55 00

Online advies

De Webnanny geeft gratis opvoedingsadvies via e-mail.