Knutselen

​Knutselen met je peuter kan zeker, op voorwaarde dat je het doet voor het plezier en dat je het niet erg vindt om af te stappen van mooie en kant-en-klaar afgewerkte stukjes.

 

Hoe knutselen peuters?

Peuters zijn best creatieve wezens, maar voor hen is bezig zijn belangrijker dan het resultaat.

Typisch voor kindertekeningen is de snelle manier van werken. Een jong kind denkt helemaal niet na over wat hij zal maken. Hij probeert maar uit wat hij kan met het materiaal dat voor hem ligt. Daarbij gaan peuters niet braafjes te werk.

Er wordt soms erg gekliederd. Peuters experimenteren graag met materialen en daarbij is alles bruikbaar.

Als je een knutselmoment in een creatieve activiteit kan ombuigen dan zit je meteen op de juiste golflengte bij je peuter. Een peuter is doorgaans erg betrokken bij het spel en waardeert uitermate de extra individuele aandacht die hij van jou krijgt.

Creatief bezig zijn stimuleert de fantasie van je peuter. Het vergroot zijn kennis over het materiaal en wat hij ermee kan doen. Bovendien stimuleert knutselen zijn motorische vaardigheden. Vooral de fijne motoriek: de oog – hand coördinatie, de beheersing van de vingertjes en het grijpen worden al spelend ingeoefend.

Waarop moet je letten?

  • Zorg dat het plezierig blijft.
  • Het mag niet te lang duren voor er een resultaat is. Peuters hebben immers nog een korte aandachtspanne.
  • Je kan een peuter nooit dwingen om te tekenen en te schilderen. Een mooi resultaat staat niet gelijk met een door jou afgewerkt product.
  • Kies voor eenvoudige technieken en zorg voor aangepaste materialen. Beiden moeten aangepast zijn aan de leeftijd en het kunnen van je kind.
  • Fijne potloden zijn niet geschikt voor een peuter omdat hij ze nog niet goed kan vasthouden. Jonge peuters van 2 jaar tekenen nog niet met de pols. Zij hebben bewegingsruimte nodig en grote vellen papier.
  • Peuters kunnen beter rechtstaand tekenen.
  • Geef steeds vrijheid en keuzemogelijkheden aan je peuter. Bijvoorbeeld verschillende soorten papier om te scheuren en te plakken.
  • Stap vooral af van een vooraf vastgelegd resultaat.
  • Doe even voor wat je met bepaalde materialen kan doen.
  • Ga een gesprekje aan met je peuter over wat hij gemaakt heeft en gooi het vooral niet onmiddellijk in de prullenmand!

Probeer deze knutselspelletjes uit!

Volgende creatieve activiteiten zijn makkelijk uit te voeren en vergen weinig voorbereiding of speciaal materiaal.

“Ssscheuren…”

Materiaal: oude tijdschriften, gekleurd papier, glanspapier of vouwblaadjes, lijm

Laat je peuter een vouwblaadje scheuren. Je zal merken dat hij er echt plezier aan beleeft.

Vooral het geluid van scheuren is zo leuk. Als je peuter het vouwblad in niet al te veel stukjes gescheurd heeft, kan jij de puzzel terug samenstellen en op een achtergrond met contrasterend kleur kleven. Zo krijg je een mooi resultaat van het werk van je peuter.

“Flou artistique”

Materiaal: groot tekenblad, spons, plakkaatverf en penselen, kom met water

Je werkt op een tafel. Je laat je peuter met de spons de tafel natmaken. Zo voorkom je dat straks het tekenblad opkrult. Daarna wordt het blad zelf ingewreven met een natte spons. Je peuter vindt dit gegarandeerd een leuk werkje. Daarna kan hij met verschillende kleuren plakkaatverf op het natte blad schilderen. De kleuren lopen door elkaar heen en vloeien open. Je peuter zal gefascineerd zijn door het resultaat en jijzelf verbaasd over de abstracte tekening die hij heeft geproduceerd.

 

Bron:

"Gepeuter - een handboek over creatieve activiteiten met peuters." Uitgave van VBJK (Gent).

Lees meer over:

Contacteer ons

Voor alle vragen over jouw ziekteverzekering

Bond Moyson Oost-Vlaanderen

09 333 55 00

Online advies

De Webnanny geeft gratis opvoedingsadvies via e-mail.