Met je peuter kamperen

Kan een peuter mee kamperen? Waar moet je rekening mee houden?

 

​Zoals elke activiteit met kinderen, vergt ook reizen een aantal aanpassingen. De Webnanny geeft je tien tips om van je kampeertrip een onvergetelijke vakantie te maken.

Je gaat kamperen in de zomerperiode? 

De zonnestralen hebben een positief effect, ze leveren immers vitamine D. Anderzijds moet je je peuter ook beschermen. Zorg steeds voor voldoende schaduw, voor een dekkende maar lichte kledij en voor voldoende zonnebrandcrème. Onthoud dat je jonge kinderen helemaal insmeert met een zonnebrandcrème met een hoge beschermingsfactor (waterproof en factor 30+) ook onder de kledij of wanneer je in de schaduw bent. Bescherm zeker het hoofdje! Dit kan met een petje of een strandhoedje.

Je gaat kamperen in de winterperiode? 

Zorg hier voor voldoende bescherming tegen de koude. Katoenen of wollen kledij (enkel wanneer je buiten bent) is aan te raden. Zorg voor kleine handschoenen, kousjes en muts om de handen, voeten en het hoofdje te beschermen. 

Met de auto

Kinderzitjes (type Maxi-Cosi) zijn immers de beste en veiligste zitjes om een peuter mee te nemen in een wagen. Hou er rekening mee dat lang rijden erg vermoeiend kan zijn voor jonge kinderen. 

Door de warmte stijgt de kans op uitdroging, draag daarom zorg voor voldoende voedingen en bedenk daarbij dat ook je peuter dorst kan hebben. Een extra flesje venkelthee of water voor tussen de voedingen, is op een hete zomerdag geen overbodige luxe.

Laat nooit je kind alleen achter in de wagen! Ook niet om eventjes wat boodschappen te doen! Je wagen is erg vlug oververhit en ieder jaar hoor je wel van ongelukken met dodelijke afloop.

De keuze van de campingplaats

Sta voldoende stil bij de keuze van de campingplaats. Een camping waar een discotheek en tal van cafés gelegen zijn, zal waarschijnlijk eerder gericht zijn op tieners dan op gezinnen met jonge kinderen. Misschien is een kampeerplaats naast een drukke weg ook niet zo ideaal. Zoek dus een plaats waar je samen kan genieten van de rust en de natuur. Kijk ook of er een peuterzwembad aanwezig is, en of de campingplaats goed is afgeschermd (een peuter gaat immers graag op ontdekkingstocht).

Op de camping

Eens je bent aangekomen, zoek je best een rustig plekje in de schaduw. Zorg ervoor dat je de tent niet te dicht bij het water neerzet. Deze plaatsen zijn vaak het dichtst bevolkt en kunnen onveilig zijn voor een peuter die even aan je oog ontsnapt. 

Verdeel de taken: terwijl de ene ouder de tent opzet, kan de andere ouder de omgeving verkennen met de kinderen. Zo vermijd je dat je de kinderen uit het oog verliest als je beiden druk bezig bent met de organisatie. Peuters kan je soms ook mee aan het werk zetten: het inrichten van de slaapplek, het uitnemen van speelgoed. Maar zorg er wel voor dat het veilig blijft. Een tent heeft nu eenmaal scherp uitstekende onderdelen, en kunnen dus gevaarlijk zijn voor jonge kinderen. Houd altijd voldoende toezicht.

De temperatuur in een tent kan zeer wisselend zijn. Van erg heet tot koud midden in de nacht. Gebruik daarom een stevig en goed geïsoleerd kampeerbedje voor de kinderen, als bescherming tegen de onstabiele en koude grond. Een goede verluchting is belangrijk. Je kan de slaapplaats persoonlijk en vertrouwd maken door een aantal voorwerpen van thuis mee te nemen (bijvoorbeeld een knuffel).  

Besteed voldoende aandacht aan voeding en hygiëne als je gaat kamperen. Je kan perfect een warme maaltijd bereiden op een kampvuurtje, maar laat in geen geval je kinderen alleen in de nabijheid. Houd ze - ook wanneer jij erbij bent - op een redelijke afstand. Wanneer je borst- of flesvoeding geeft, let dan extra op hygiëne. Neem in geen geval bereide flesjes mee, maar maak het flesje klaar vlak voor de voeding. Als je ter plaatse melkvoeding en flessenwater aankoopt, controleer dan de kwaliteit van deze producten. Ga na of het flessenwater geschikt is voor de bereiding van flesjes. Wanneer je peuter vaste voeding gewoon is, is potjesvoeding een ideale oplossing voor op reis, maar niet als dagelijkse kost thuis.

Als je gaat kamperen, kan je allerlei activiteiten plannen met de kinderen: zwemmen, wandelen, fietsen, ravotten. Soms beschikt de campingplaats over een animatieteam. Bekijk voor je vertrekt de verschillende mogelijkheden. Binnen elke activiteit zal je merken dat de kinderen genieten van de buitenlucht, het ravotten en de contacten met andere kinderen. Vooral peuters genieten ervan om samen met andere kinderen de omgeving te verkennen. Tip: als je met de kinderen gaat wandelen, gebruik dan een draagdoek. Ze zijn veel gemakkelijker om mee te nemen dan een buggy of een koets, en het zit bovendien erg comfortabel tijdens een wandeling.

En het allerbelangrijkste: pas je ritme aan! Als je met een klein kind op stap bent, zal je allicht nooit meer de activiteitsgraad bereiken van vóór je ouderschap, maar dat betekent niet dat je niet van rust en elkaars gezelschap kunt genieten. Alvast een prettige vakantie!

Contacteer ons

Voor alle vragen over jouw ziekteverzekering

Bond Moyson Oost-Vlaanderen

09 333 55 00

Online advies

De Webnanny geeft gratis opvoedingsadvies via e-mail.