Met je peuter op het vliegtuig

Hoe overleef je een korte of lange vliegreis met een peuter? Een goede voorbereiding kan het aangenaam en rustig maken.

 

​Samen voorbereiden

Een vliegreis is een hele onderneming voor en met een kind. Een peuter kan je al wat voorbereiden op zo'n reis.

Ga op zoek naar een leuk boekje over vliegtuigen. Enkele voorbeelden zijn:

  • Karel in het vliegtuig, door Liesbeth Slegers

  • Het vliegtuig vertrekt, uitgegeven door Usborne Publishing.

  • Ikke gaat vliegen, door Els den Butter.

Zo komt hij niet voor verrassingen te staan. Misschien ligt er ergens in de buurt wel een klein vliegveldje dat een bezoekje waard is.

Wat de vlucht zelf betreft, lijkt het aangewezen ook die goed voor te bereiden. Maak op voorhand een pakketje klaar waarmee hij zich op het vliegtuig kan bezighouden. Hierin kunnen de volgende zaken zitten: 

  • een boekje
  • kleurplaten (eventueel met een vliegtuig erop)
  • een puzzel
  • een snoepje
  • een ‘surprise’ 

Daarnaast kan het zeker geen kwaad om de momenten dat jullie op het vliegtuig niet moeten blijven zitten, even met hem op wandel te gaan. Laat hem dat vliegtuig maar ontdekken.

Voorzie ook wat eten en zeker genoeg drinken. Het aanbod op het vliegtuig is vaak zeer beperkt. Vooral drinken is belangrijk, de lucht in het vliegtuig is heel droog. Als je zoontje kan drinken tijdens het opstijgen en landen, is de kans ook kleiner dat hij last heeft van zijn oortjes. Houdt wel rekening met de maatregelen rond het vervoer van vloeibare stoffen in je handbagage en de controle erop (je mag niet meer dan 100ml per verpakking, met een maximum van 1 liter, meenemen). Meestal kan je na de controle van de handbagage in de luchthavenwinkels nog wat drank kopen. 

Belangrijk is dat jullie weten dat zo’n reis voor een kind een groots gebeuren is. Vaak zijn kinderen dan onrustig. Probeer dus vooral zelf rustig te blijven. Na een tijdje zal je peuter dan wel aanvoelen dat het allemaal oké is.

Contacteer ons

Voor alle vragen over jouw ziekteverzekering

Bond Moyson Oost-Vlaanderen

09 333 55 00

Online advies

De Webnanny geeft gratis opvoedingsadvies via e-mail.