Met je peuter op vakantie

De familie De Koninck denkt eraan om er tussen uit te trekken. Sinds de geboorte van Bart, 3 jaar geleden, zijn ze niet meer weggeweest. "Kan Bart mee op vakantie? Waarmee moeten we rekening houden?"

 

​Vliegen of met de auto?

Voor jonge kinderen is reizen een vermoeiende onderneming. Daarom vergewis je er je best van dat dit in de beste omstandigheden gebeurt. Kies je voor de wagen als vervoermiddel, dan moet zeker aan een aantal voorwaarden worden voldaan, teneinde de ongemakken voor het kind tot een minimum te beperken. Zo is het bijvoorbeeld aan te raden de kinderen extra vroeg in bed te stoppen aan de vooravond van je vertrek en 's morgens vroeg te vertrekken. Zo bespaar je jezelf en het kind een lange wachttijd in de file en de bijbehorende stress. 

Probeer ook zoveel mogelijk bagage kwijt te raken in de koffer of op de bagagedrager zodat je in de wagen vrij kan bewegen. Trek de kinderen liefst gemakkelijke kledij aan uit natuurlijke stoffen, plaats ze steeds op de achterbank en druk de veiligheidsknopjes in. Tenslotte houd je best elke 100 kilometer halt om wat te ontspannen op een schaduwrijk plekje. En als je het niet kan laten, rook dan tijdens deze pauzes je sigaretje. Rook nooit in de wagen. 

Beslis je daarentegen voor het vliegtuig te kiezen, dan ben je bij moeilijkheden tijdens de vlucht op de hostess aangewezen. Maar maak je daarover niet teveel zorgen. Kinderen zijn meestal niet bang voor vliegtuigreizen en over het algemeen verteren ze deze ook beter dan volwassenen.

Zon, zee en witte stranden. Vrienden of vijanden?     

Wanneer je bij de keuze van je vakantiebestemming opteert voor een warm land, dan is de kans groot dat je daar één of meerdere dagen op het strand belandt. Een bron van vermaak voor zowel jonge als oudere kinderen, maar tevens een plaats vol potentiële gevaren. Denk alleen al maar eens aan de drie daar alomtegenwoordige elementen:

  • Zon: Kinderen moeten extra beschermd worden tegen schadelijke zonnestralen. Daarom smeer je ze best in met een zonnemelk met hoge beschermingsfactor, en voorzie je ook zeker een zonnehoedje met een lichte kleur, en kledij van natuurlijke stoffen. Peuters lopen geen gevaar op een zonneslag, zolang ze goed beschermd zijn en in beweging blijven. Was je kind de eerste dagen ook niet met zeep. Zeep neemt immers de natuurlijke vetstof van de huid weg, en daardoor ook de natuurlijke bescherming tegen zonnestralen. Let ook op wanneer je peuter in het water gaat: na de waterpret moet hij telkens opnieuw met zonnemelk worden ingesmeerd.
  •  
  • Water: Water houdt steeds risico’s in. Dwing daarom zeker je kind niet in het water te gaan wanneer het daar nog niet klaar voor is. Laat het rustig wennen en dan komt de zin naar een zwem- of stoeipartijtje wel spontaan opwellen. Dat je dit enkel in een bewaakte zone doet spreekt voor zich. Maar staar je niet blind op de redder. De grootste verantwoordelijkheid voor je kind ligt nog steeds bij jou. Krijgt je kind blauwe lippen of begint het te rillen, dan betekent dat het einde van het waterplezier. Wrijf je peuter goed droog en trek hem verse kleren aan.
  •  
  • Zand: Dit is afhankelijk van de bestemming die je kiest, maar op sommige plaatsen kan het zand flink bevuild zijn. Glasscherven, verroest ijzer, lege blikjes: allen vormen een potentieel gevaar voor het kind. Zandkastelen zijn voor kinderen het einde, maar hou je peuter wel scherp in het oog wanneer hij een put graaft. Het gevaar bestaat dat hij zichzelf begraaft. Tenslotte kan je je kind op het strand best opvallende kledij aantrekken, dat vergemakkelijkt het toezicht.

Wat moet er zeker mee voor onderweg?

Om er zeker van te zijn dat je niets vergeet, is het soms handig een lijst op te stellen met alle dingen die je nog moet doen, of niet mag vergeten. Oudere peuters kunnen al helpen bij het pakken. Zo komen ze stilaan in vakantiestemming en leren ze verantwoordelijkheid opnemen.

Wanneer je met jonge kindjes op reis vertrekt, neem je best enkele zoethoudertjes mee om het reisverloop voor het kind te veraangenamen. Enkele boeken, aangepaste spelletjes of het lievelingsspeeltje kunnen hiervoor uitstekend dienst doen. Verlies ook de praktische kant niet uit het oog. Een kussen, een deken, luiers, vochtige doekjes, het eigen ‘potje’ van het kind, papieren zakdoeken en toiletpapier zijn onmisbaar. Naaigerei, een zakmes, een koelbox met ongezoete dranken, kartonnen bekers en een vuilniszak zijn uitermate handig. Vergeet ook de reisapotheek niet!

Contacteer ons

Voor alle vragen over jouw ziekteverzekering

Bond Moyson Oost-Vlaanderen

09 333 55 00

Online advies

De Webnanny geeft gratis opvoedingsadvies via e-mail.