Spelen met je peuter: peuterspelletjes

'Zijn er leuke peuterspelletjes die ik samen met mijn peuter kan spelen?'

 

​Peuterspelletjes

Er zijn zeker heel wat leuke spelletje die je samen met je peuter kan doen. En die spelletjes hoeven ook helemaal niet duur te zijn. Een heleboel aandacht gecombineerd met een klein speelgoedje is pret verzekerd.

Samen prentjes kijken en vertellen

Ga aan tafel zitten. Neem je peuter op de schoot en hou het boekje vóór hem op tafel. In het begin zal hij misschien minder naar de prentjes kijken maar liever de bladzijden omslaan. Wanneer je dit spelletje regelmatig doet, zal hij geleidelijk aan bepaalde prentjes gaan herkennen. Zo’n prentenboekje kan je ook zelf maken: neem een ringmap met plastieken insteekblaadjes. Zoek in tijdschriften grote foto’s of prenten met afbeeldingen van dingen die het kind kent uit zijn omgeving. Bijvoorbeeld: poes, hond, auto, drinkbekertje. Schuif vervolgens in elk insteekblad 1 of 2 foto’s of prenten. Teveel prenten ineens leidt de aandacht van het kind af. Ook foto’s van mensen die het kind kent, zijn erg geschikt. Lees meer over voorlezen voor peuters.

Praten met een poppenkastpop

Gebruik hiervoor een handpop of een oude sok die je over je hand trekt. Praat tegen het kind met een vervormde stem. Laat de pop dansen, een handje geven, een speeltuigje van het kind afnemen en weer teruggeven enz… Later gaat het kind zelf met de pop praten.

Zeepbellen blazen

Een peuter is nog wat jong om al zelf bellen te kunnen blazen, maar vind het super leuk om er achter te lopen en te springen of er naar te grijpen. Je kan hem altijd helpen om te leren bellen blazen door het steeltje voor hem vast te houden en op de juiste afstand voor zijn mond te houden.

Of het omgekeerde, je peuter roert in het sopje en houdt de bellenblazer voor jou mond. ‘Wauw, wat een grote helper!’

Op zoek naar een goed ‘recept’ voor grote zeepbellen. Met dit recept heb je een goed bellenblaassopje.

  • 1 kop afwasmiddel
  • 8 koppen lauw water
  • 2 soeplepels glycerine (te koop bij apotheek)
  • 1 theelepel bloemsuiker 

De ingrediënten zachtjes mengen, let er op dat het geen schuimend sopje wordt (best niet schudden). Laat het mengsel enkele dagen rusten in het donker. Na gebruik telkens goed afsluiten en in het donker bewaren.

Ben je creatief aangelegd, dan kan je je eigen bellenblazers maken. Met dit recept kan je namelijk heel grote bellen maken. Met een stuk ijzerdraad kan je bellenblazers in verschillende groottes maken. Dompel ook eens een tennis- of badmintonracket in het sop en loop er zachtjes mee in de wind. Pret verzekerd!

Spiegelspelletjes

Een peuter begint zichzelf te herkennen in de spiegel. Met het volgende spelletje kan je nagaan of je kind beseft dat het zichzelf ziet in de spiegel. Schilder de neus van het kind rood. Wacht enkele ogenblikken en ga dan met hem voor de spiegel staan. Grijp hij nu naar zijn neus, dan heeft hij zichzelf herkend.

Evenwichtsspelletjes

Ga op je knieën voor je kind zitten. Neem zijn handen vast. Schommel hem nu van links naar rechts op de maat van een liedje. In dezelfde houding kan je hem ook langzaam achterover laten hellen.

Balspelletjes

Ga tegenover elkaar zitten en rol afwisselend de bal naar elkaar toe. Maak het spel spannender door de afstand telkens te vergroten.

Hou een grote doos vast en laat je kind de bal erin gooien. Je kan de doos dichterbij of verderaf houden, naargelang van de mogelijkheden van het kind.

Verstoppertje spelen

  • Laat een groter kind of een volwassene zich verstoppen. Ga samen met je peuter op zoek.
  • Verstop een rinkelende wekker en laat je peuter ernaar zoeken.

Samen huishoudelijke karweitjes opknappen

Geef je peuter een stofdoek of borsteltje en laat hem helpen in het huishouden. Laat hem voorwerpen aangeven of opbergen. Laat hem de geschilde aardappelen in het emmertje doen. Ook samen koken in de keuken kan heel leuk zijn!

Samen naar buiten

Samen wandelen in een park of bos en vertellen over wat te horen en te zien is. Lees meer over uitstapjes met je peuter en buiten spelen.

 

Lees meer over:

Contacteer ons

Voor alle vragen over jouw ziekteverzekering

Bond Moyson Oost-Vlaanderen

09 333 55 00

Online advies

De Webnanny geeft gratis opvoedingsadvies via e-mail.