Tekenen en schilderen op de muur

'Mijn dochter tekent heel graag. Het is enkel jammer dat ze dat niet op papier wil doen. Toen ik vanochtend van het toilet kwam, geloofde ik mijn ogen niet. Met knalgeel krijt had ze de muren van de hele woonkamer volgeklad. Hoe breng ik haar aan het verstand dat zoiets niet kan?'

 

​Tekenen stimuleren

Neen dat kan je beter niet doen. Door de krijtjes bij haar weg te houden ontneem je haar ook de mogelijkheid om creatief bezig te zijn en zoiets is erg jammer. Tekenen moet immers, zoals alle vormen van creativiteit, worden aangemoedigd en gestimuleerd. 

Dat tekenen gestimuleerd moet worden, betekent nog niet dat je je mini-artiest overal haar ding moet laten doen. Je peuter moet leren dat er niet op muren wordt getekend, maar je moet het in de eerste plaats uit haar perspectief en bedoelingen bekijken. En die bedoelingen waren in dit geval zeker niet slecht.

Geen kritiek op de tekening

Als je je peuter betrapt tijdens haar schilderswerkzaamheden, tel dan eerst tot tien alvorens te reageren. Denk eraan dat zij waarschijnlijk erg trots is op haar werk en van je verwacht dat je dat ook bent. Kritiek op haar ‘werk’ zal niet alleen haar zelfvertrouwen kwetsen, maar haar ook van nieuwe artistieke pogingen weerhouden. In plaats van kwaad te worden en haar creaties af te breken (Kijk eens wat een janboel je er hier van hebt gemaakt!) kan je beter uitleggen waarom de muur geen ander kleurtje behoeft. "Leuke tekening, maar zoiets maak je toch veel beter op papier".

Kies voortaan voor groot papier

Dat kan je zeker. Roep je peuter bij je en leg haar uit dat het heel gewoon is om op papier te tekenen. Als verrassing kan je dan een restje van de behangrol te voorschijn toveren en haar daar haar ding laten op doen. Hou in het achterhoofd, dat hoe groter het papier is, hoe kleiner de kans is dat haar stiften en krijtjes afdwalen naar de vloer of de muur. Door het papier met wat kleefband op de vloer te bevestigen, maak je het haar ook nog eens extra makkelijk want dan schuift het papier niet weg van onder haar beginnende tekenhandjes. 

Wat doe ik nu met mijn bekladde muur?

Laat haar met een natte doek ‘helpen’ wanneer je de muur schoonmaakt. Daardoor zal de boodschap dat ‘muurtekenen’ niet mag nog dieper bij haar doordringen. Wanneer je daarmee klaar bent, laat je haar een tekening op een blad papier maken en hang je deze trots op de koelkast. Waardering van haar creaties zal haar zeker inspireren haar artistieke uitspattingen in de gewenste richting te sturen.

Contacteer ons

Voor alle vragen over jouw ziekteverzekering

Bond Moyson Oost-Vlaanderen

09 333 55 00

Online advies

De Webnanny geeft gratis opvoedingsadvies via e-mail.