Wegloopalarm

'Mijn peuter van 2 jaar slaagt er bij elke uitstap in om aan onze aandacht te ontsnappen en weg te lopen. Wat kunnen we hieraan doen?'

 

Peuters en kleuters zijn heel nieuwsgierig en ondernemend. En dat is maar goed ook, want door hun niet tegen te houden exploratiedrang leren ze heel wat over zich zelf en hun omgeving. Helaas zijn ze heel erg slecht in het inschatten van mogelijk gevaar. Daarom is permanent toezicht door een volwassene op deze leeftijd heel belangrijk.

Het is niet altijd makkelijk voor ouders om toezicht te houden

Niet voor niets zuchten ouders weleens dat ze “ogen op hun rug moeten hebben“. Vooral als je met je kind op stap gaat en je komt terecht in een drukke menigte zoals op de markt, tijdens een straatfeest, of op de vakantiecamping. Voor je het beseft is je aandacht er even niet bij en is je kind afgedwaald om met grote ogen te kijken naar al dat nieuwe en leuke om zich heen. Je draait je om en opeens is je kind uit zicht. Een erg stresserende ervaring, ook voor je peuter of kleuter die al vlug de weg naar mama en papa niet meer terugvindt.

Een wegloopalarm is een handig hulpmiddel

Op de markt bestaan er hulpmiddelen die de ouders kunnen helpen bij het toezicht houden tijdens een uitstapje of vakantie. Het wegloopalarm is een toestel dat een alarm geeft wanneer een kind te ver van ouder of verzorger loopt of bij sommige toestellen ook als het kind in het water valt. Het bestaat uit twee onderdelen, een zender die op het kind bevestigd wordt en een ontvanger die de ouder draagt. 

Dit kan nog aangevuld worden met een identificatiepolsbandje waarop de naam van het kind en een mobiel telefoonnummer kan opgetekend worden. Er bestaan een hele boel armbandjes met heel leuke prints – niets te maken dus met de klassieke ziekenhuis-identificatie-armbandjes.

Deze hulpmiddelen kunnen ouders helpen om meer ontspannen op stap te gaan met hun kleine dreumes, maar het blijven wel hulpmiddelen, die geen volledige vervanging bieden voor de verantwoordelijkheid en de alertheid van de volwassene. Je moet ook opletten voor mogelijke storende omgevingsinvloeden, zoals gebouwen, metalen voorwerpen of dichte mensenmassa’s die het bereik van het wegloopalarm kunnen afzwakken.

Contacteer ons

Voor alle vragen over jouw ziekteverzekering

Bond Moyson Oost-Vlaanderen

09 333 55 00

Online advies

De Webnanny geeft gratis opvoedingsadvies via e-mail.