Hoe lang op de computer?

​'Mijn zoon is een echte technologie-freak. Hij zit van ’s ochtends tot ’s avonds te chatten, te SMSen, op het internet te surfen en computerspelletjes te spelen. Is dit niet te lang?'

 

​Hoe lang iemand mag en kan bezig zijn met technologie is erg individueel. Op zich zijn computer, tv, internet en GSM geen ongezonde bezigheden. Teveel kan echter nadelig zijn voor andere aspecten, zoals bijvoorbeeld omgang met vrienden of samen dingen doen met het gezin.

Het is belangrijk dat ouders en kinderen goede afspraken maken over het gebruik van de communicatietechnologieën. Zorg dat er voldoende ruimte is naast het computergebruik. Je tiener moet voldoende slapen, bewegen en sporten, eten. Hou ook in de gaten of je zoon of dochter nog vrienden ontmoet (niet alleen in chatrooms!), en of er nog ruimte is om schooltaken voor te bereiden. Vaak zal het huiswerk op deze leeftijd trouwens met de computer moeten gebeuren. Zorg dus voor een gezond evenwicht tussen technologiegebruik en andere activiteiten en taken.

Hou verder ook rekening met de kost van bepaalde technologieën, en geef je zoon eventueel zelf de verantwoordelijkheid. Computergames bijvoorbeeld, kosten heel wat geld. Je hoeft hem niet alle nieuwe spelletjes zomaar te kopen. Hij kan zelf zijn zakgeld opsparen, zo leert hij inzien dat je keuzes moet maken. Je kan niet alles hebben en doen, soms moet je kiezen voor wat je belangrijk vindt. Ook het SMS-gebruik kan je zo beperken: je kan hem 1 herlaadkaart kopen per maand, indien hij meer verbruikt kan hij zelf een nieuwe kopen.

Het internet is een interessant medium en is vandaag misschien wel de grootste bron om aan informatie te raken. Bovendien wordt het meer en meer onmisbaar bij onze dagdagelijkse bezigheden (onderwijs, informatie opzoeken, betalingen, ...). Het is wel belangrijk om ook op de gevaren en risico's te wijzen.

Contacteer ons

Voor alle vragen over jouw ziekteverzekering

Bond Moyson Oost-Vlaanderen

09 333 55 00

Online advies

De Webnanny geeft gratis opvoedingsadvies via e-mail.