Jongeren veilig op internet

'Mijn zoon is 12 jaar. Ik vind hem meer en meer achter de computer, waar hij naast spelletjes nu ook de chatrooms heeft leren kennen. Is dit wel veilig?'

 

​Internet is ook het "echte leven". Als je met je kinderen en jongeren praat over internet, maak je best steeds de vergelijking met de "echte wereld". Chatten doe je met echte mensen. Geef je zoon de boodschap mee dat hij zich in een chatsessie moeten gedragen, zoals wanneer hij met iemand zou praten over de telefoon. Zeg hen altijd beleefd te blijven, ook al zien ze de reactie van hun vriendje aan de andere kant niet. 

Leer je kinderen dat het gevoel van anonimiteit dat ze hebben achter de computer niet mag misbruikt worden om mensen te plagen of uit te lachen. 

Als je kind gaat chatten, zorg er dan voor dat: 

  • Je kind het nut van een nickname (een pseudoniem) op internet begrijpt. Nicknames als ‘sexy girl’ of ‘poesje’ trekken de verkeerde mensen aan.
  • Je kind weet dat het geen telefoonnummers of adressen mag doorgeven via chat of e-mail, zelfs geen e-mailadres. Ook foto’s stuurt je kind beter niet door naar mensen die hij of zij nog nooit in levende lijve ontmoet heeft. Vertel bijvoorbeeld dat je, als je op de bus stapt, ook niet zomaar aan iedereen je adres of telefoonnummer geeft. Dit doe je dus ook niet op internet.
  • Vraagt je kind om af te spreken met een chatvriend? Wat weet je kind al over deze ‘vriend’? Heeft hij er al veel mee gechat? Als je beslist dat het om een echte en betrouwbare relatie gaat, spreek dan af op een openbare plaats en ga zeker mee als ouder.  

Verder moeten ze weten dat niet alles wat op internet geschreven staat reëel is. Ook in het echte leven zijn er mensen die leugens vertellen of iets verzinnen. Leer je kinderen dat ze kritisch moeten blijven ten opzichte van wat ze lezen op internet. Leer ze de betrouwbaarheid te checken met jou of met hun leerkracht. 

Zoals je kinderen in de reële wereld waarschijnlijk ook niet eender wat mogen aankopen, leer je ze ook op internet niet zomaar geld te besteden. Hou de gegevens van je kredietkaart voor jezelf. Als je kinderen al over een eigen bankrekening beschikken, zorg dat je dan steeds op de hoogte bent van wat ze ermee doen.

Contacteer ons

Voor alle vragen over jouw ziekteverzekering

Bond Moyson Oost-Vlaanderen

09 333 55 00

Online advies

De Webnanny geeft gratis opvoedingsadvies via e-mail.