Mijn tiener surft op internet

'Mijn dochter van 13 surft nu al een tijdje op internet. Ze vertoeft vooral op websites waar ze praat met vrienden. Je hoort zoveel over misbruiken via het internet. Ik maak me zorgen dat ze er ook praat met onbekende personen, maar ik kan mijn dochter toch niet verbieden om nog te surfen?'

 

​Je kan je tienerdochter inderdaad moeilijk verbieden om internet te gebruiken. Internet maakt niet alleen deel uit van heel wat tieners' vrije tijd, ook voor educatieve doeleinden hebben ze internet broodnodig. Kids op de lagere en middelbare school gebruiken dagelijks een computer voor hun schoolwerk. De computer is een belangrijk element in hun ontwikkeling geworden. Het is in deze tijd immers ondenkbaar dat je kinderen geen computer kunnen gebruiken. Maar we kunnen bevestigen dat er door de openbaarheid van het internet gevaren zijn. 

Een aantal algemene tips

We zetten even op een rijtje wat je zoal kan doen om je dochter goed te begeleiden bij het gebruik van de computer, en hoe je eventuele problemen kunt voorkomen. 

  • Praten over internetgebruik is belangrijk. Praat hierover, zoals je ook over de andere activiteiten van je tiener praat. 
  • Hou een oogje in het zeil als je tiener op de computer werkt of speelt.
  • Zet de computer in een gemeenschappelijke ruimte, zo kan je de reacties van je dochter steeds zien. 
  • Beperk de tijd die je dochter op internet doorbrengt. Bespreek dit op voorhand.
  • Internet heeft ook risico's. Beschouw het internet als een deel van het reële leven, met een hele reeks voordelen, maar ook nadelen en gevaren. 

Wat kan je concreet doen?

  • Een software installeren die sites met een bepaalde inhoud (pornografische beelden enzovoort) en ook bepaalde zoekwoorden blokkeert (filtering software).
  • Een aparte gebruiksomgeving voor je tiener aanmaken, waarin installatie en verwijdering van software onmogelijk is. Zo vermijd je dat er noodzakelijke software verwijderd en virussen of andere nutteloze software geïnstalleerd wordt. 
  • Je dochter leren dat ze beter niet klikken op reclameboodschappen. Dat ze niets zomaar downloaden, het kan altijd een virus zijn. 

Duizelt het je allemaal een beetje? Vraag raad aan vrienden en kennissen. Stap eens een computerwinkel binnen. Of ga zelf even surfen, op deze site www.clicksafe.be vind je alvast iets over veilig surfen met jongeren. Bekijk deze website samen met je dochter, of geef de link door. De website heeft immers ook een gedeelte gericht op kinderen.

Contacteer ons

Voor alle vragen over jouw ziekteverzekering

Bond Moyson Oost-Vlaanderen

09 333 55 00

Online advies

De Webnanny geeft gratis opvoedingsadvies via e-mail.