Praten over internetgebruik

'Mijn zoon is 12 jaar. Ik vind hem meer en meer achter de computer, waar hij naast spelletjes nu ook de chatrooms heeft leren kennen. Ik wil graag weten wat er in zo'n chatroom gebeurt. Knoop ik best een gesprek aan met hem?'

 

​Internet is een belangrijk medium geworden voor jongeren. Kids op de lagere en middelbare school gebruiken dagelijks een computer, voor hun schoolwerk, of omdat leeftijdsgenoten er ook één hebben. Meer nog, het is een belangrijk element in hun ontwikkeling. Het is in deze tijd immers ondenkbaar dat je kinderen geen computer kunnen gebruiken. Maar we kunnen bevestigen dat er door de openbaarheid van het internet gevaren zijn.

Vanaf de middelbare school komen sociale vaardigheden steeds centraler te staan in het leven van jongeren. Internet vormt voor een hen een belangrijk middel om sociale contacten te onderhouden. Jongeren vinden het op die leeftijd belangrijk om populair te zijn, geliefd te zijn, veel mensen te kennen. Sociale netwerksites en chatrooms helpen hen hierbij.

Maar, als ouder wil je uiteraard ook graag weten hoe het er op deze sites aan toe gaat. Om een gesprek over internet aan te knopen, is het in eerste instantie belangrijk dat je een open sfeer creëert rond het gebruik van internet. Praat met je zoon over waar hij mee bezig is en wat hij meemaakt, ook op het internet. Vraag hem wat hij er zo leuk aan vindt. Ook vertellen over je eigen ervaringen met internet, kan jongeren leren dat dit gewone gespreksonderwerpen zijn, zoals het leven op school of op het werk. Op die manier bouw je ook vertrouwen op.

Contacteer ons

Voor alle vragen over jouw ziekteverzekering

Bond Moyson Oost-Vlaanderen

09 333 55 00

Online advies

De Webnanny geeft gratis opvoedingsadvies via e-mail.