Tieners en alcoholgebruik

'Mijn dochter van 15 mag op zaterdagavond uitgaan met vriendinnen. De laatste weken komt ze telkens dronken thuis. Dat ze er de volgende dag een serieuze kater aan overhoudt, lijkt haar niet te deren. Moeten we iets doen?'

 

​Je maakt je terecht zorgen. Om iedere week dronken thuis te komen, is je dochter nog wel erg jong.

Gebruik van alcohol is “gewoon” geworden in onze maatschappij. Er wordt geen feest gehouden of er wordt alcohol geschonken. Het fenomeen 'binge drinking' (zo veel mogelijk alcohol in zo weinig mogelijk tijd consumeren) doet zich steeds vaker voor in onze contreien. Ook de industrie doet er alles aan om jongeren aan het drinken te krijgen, bijvoorbeeld door de productie van allerlei hippe coctails en sterke drankjes die drinken als limonade. Omdat ze niet zo bitter als bier zijn vallen ze erg in de smaak bij jongeren. Drank hoort er gewoon bij, vele volwassenen denken er zo over. Een deel van het gedrag van tieners kan verklaard worden door imitatie van het gedrag van volwassenen.  

Negatieve gevolgen van alcohol

Maar, jongeren lopen veel meer risico door het gebruik van alcohol. Zij zijn immers nog in groei, hun hersenen zijn nog in volle ontwikkeling. Hun schoolprestaties kunnen eronder lijden. Overmatige consumptie van alcohol geeft bij hen meer kans op depressieve gevoelens en op de ontwikkeling van zwaarlijvigheid. Omdat hun lichaam er niet gewend aan is, kan het effect van een hoeveelheid alcohol onverwacht groot zijn. Jongeren die drinken komen sneller terecht in verkeersongelukken en vertonen ook riskanter seksueel gedrag. Ten slotte is het risico op verslaving veel groter als ze er jong aan beginnen. Redenen genoeg dus om te proberen je dochter wat te overtuigen minder te drinken.

Praten over alcohol

Probeer met je dochter in gesprek te gaan. Toon je ongerustheid, en vraag hoe het gekomen is dat ze zoveel drinkt. Je zou moeten te weten komen wat haar zover doet gaan. Vraag haar naar haar gevoelens. Misschien drinkt ze om erbij te horen? Omdat de alcohol haar onzekerheid verdringt? Of heeft ze problemen die ze makkelijker kan vergeten als ze alcohol drinkt? Erken haar gevoelens, probeer ze te benoemen. Als ze eens onder woorden gebracht worden, zal je dochter zelf misschien ook meer nadenken over haar gevoelens. 

Praat niet alleen over alcohol

Probeer in gesprek te blijven met je dochter. Ontkent ze of wil ze niet praten over de drank, probeer dan over andere zaken te praten. Toon belangstelling voor haar bezigheden. Doe eens iets samen, dan gaat praten soms makkelijker. Lukt het niet om te praten, stel het dan uit. Wordt niet boos, maar toon je bezorgdheid. Laat de deur op een kier staan, zeg dat er altijd nog gepraat kan worden. Eventueel kan je over drank praten naar aanleiding van een artikel in de krant of een reportage op tv. 

Wees eerlijk over je eigen fouten. Misschien heb je vroeger zaken meegemaakt die je liever niet bij je dochter ziet gebeuren. Vertel haar dat, in alle eerlijkheid. Als je het over de gevolgen wil hebben, probeer het dan erg concreet te maken. Blijf vooral hangen bij wat hier en nu fout gaat (hoofdpijn, schoolresultaten, gevaar in het verkeer…), niet wat later de gevolgen kunnen zijn. 

Onderhandelen

Lukt het je om in gesprek te raken, probeer dan te onderhandelen over regels. Geef je dochter wel wat ruimte, sluit compromissen. Toon je vertrouwen, maar blijf alert. Controleer of ze zich aan de regels houdt.
Houdt je dochter zich aan de regels? Geef haar complimenten! Gaat ze toch in de fout? Niet straffen, gewoon weer praten. "Hoe komt het? Wat dreef haar?" enzovoort.

Het goede voorbeeld

Geef jezelf vooral niet de schuld. Jongeren zijn erg beïnvloedbaar door hun omgeving. Drinken is zeker geen gevolg van opvoeding alleen. Je kan natuurlijk best zelf het goede voorbeeld geven, dat komt het meest geloofwaardig over.

Contacteer ons

Voor alle vragen over jouw ziekteverzekering

Bond Moyson Oost-Vlaanderen

09 333 55 00

Online advies

De Webnanny geeft gratis opvoedingsadvies via e-mail.