Tieners en roken

'Mijn zoon van 13 rookt stiekem. Hoe kunnen we dat vermijden?'

 

​1 op 5 jongeren tussen 15 en 16 jaar rookt dagelijks. Het overgrote deel van deze jongeren startte met roken vóór de leeftijd van 13 jaar. Dat jongeren experimenteren met middelen zoals tabak is dus zeker niet ongewoon. Natuurlijk maakt dat je als ouder bezorgd. Veel ouders voelen zich bovendien machteloos, en hebben het gevoel weinig invloed te hebben op dit gedrag. 

Jongeren en roken

Jongeren beginnen vaak met roken, zonder echt de bedoeling te hebben verslaafd te worden. Tussen de 8 en 14 jaar is roken vaak louter experimenteren: eens een sigaret aansteken, rook uitblazen, eens inhaleren. In de adolescentie gaat dit experimenteren soms over in occasioneel roken: de jongere ervaart roken als een positieve ervaring en relativeert de gezondheidsrisico’s. Af en toe een sigaret, met het idee “later kan ik stoppen”. 

Volgens artsen is er een gouden regel, die niet zo populair is, maar wel belangrijk. Jongeren in de puberteit kunnen beter helemaal geen tabak gebruiken, zolang hun hersenen nog groeien en ontwikkelen. Bepaalde stoffen zijn niet alleen schadelijk voor het brein, ze kunnen ook een (negatieve) invloed hebben op de lichamelijke en emotionele ontwikkeling van jongeren. 

Stiekem roken

De meeste jongeren geven niet onmiddellijk openlijk toe dat ze roken. Je kan dus wel verwachten dat je tiener je niet onmiddellijk komt vertellen dat hij af en toe rookt. Jongeren durven er vaak niet over praten omdat ze niet weten hoe hun ouders zullen reageren, omdat ze bang zijn voor straf, of omdat ze hun ouders niet willen teleurstellen.

Wat kan ik doen als ouder?

Bepaal je standpunt, als het om tabak gaat. In de praktijk valt dat niet mee. Er zijn immers zoveel verschillende opvattingen. Knoop hier rond gerust een gesprek aan, waarin je je standpunt meedeelt. Onderschat je mogelijkheden niet. Als ouder heb je ervaring met opvoeden. Veel ouders denken dat hun kind ongevoelig is voor hun mening. Dat is niet zo. Veel jongeren zullen het niet met zo veel woorden zeggen, maar zij vinden de opvattingen van hun ouders wel waardevol om hun eigen mening te kunnen vormen. Probeer het gesprek af te sluiten met een aantal afspraken die jullie samen maken. Leg dus liefst geen regels op, maar geef hem ook een deel verantwoordelijkheid. 

Straks raak je nog verslaafd!

Jongeren zijn niet van plan om verslaafd te raken. Veel volwassenen willen juist waarschuwen voor verslaving. Jammer genoeg heeft dat niet het gewenste effect. Soms heeft het zelfs een averechts effect. Een jongere die pas rookt, ervaart immers vaak in het begin de 'prettige' kanten ervan. Hoe meer nadelen door anderen worden genoemd, hoe ongeloofwaardiger dat voor een jongere kan zijn.

Tip: neem zijn goede voornemen serieus. Alleen hoort daar wel een plan bij. Hoe gaat hij dat doen? Bespreek samen de motieven die hem aanzetten om al dan niet te roken. Ga samen de risico's na van tabak. Wat is het rookpatroon? Het is uiteraard een hele karwei, maar zeker het proberen waard! 

 

Bron: Klasse

Contacteer ons

Voor alle vragen over jouw ziekteverzekering

Bond Moyson Oost-Vlaanderen

09 333 55 00

Online advies

De Webnanny geeft gratis opvoedingsadvies via e-mail.