Verkeerde vrienden

'Mijn zoon van 16 gaat om met de verkeerde vrienden. Ze roken, drinken en spijbelen. Hoe moeten we dit aanpakken?'

 

​Je bezorgdheid is terecht. Roken en drinken hoort bij het uitproberen in de puberteit, maar spijbelen, dat gaat al erg ver. 

Meeloopgedrag

In de puberteit gaan jongeren steeds meer hun eigen weg buiten het gezin. Pubers zijn nog erg beïnvloedbaar en gevoelig voor de druk van “verkeerde vrienden”. Meeloopgedrag is typisch voor de adolescentie, het helpt om het gevoel te hebben “erbij” te horen. Uit compensatie voor hun onzekerheid gaan ook heel wat jongeren stoer doen en grensoverschrijdend gedrag vertonen. 

Wat kan je doen als ouder?

Je geeft oudere kinderen meer ruimte dan kinderen van de lagere school. Maar je blijft als ouder wel verantwoordelijk voor je kind tot de leeftijd van 18 jaar. Dus moet je ook zaken blijven verbieden. Omgang met bepaalde vrienden, spijbelen en stelen, zijn dingen waarover je regels kan opstellen. 

Praat eens rustig met je zoon. Vertel hem dat je je zorgen maakt, wees eerlijk. Ga niet tegen hem schreeuwen, daarvan klapt hij alleen maar dicht. Geef hem de indruk dat je hem begrijpt, maar dat er nu toch wat aan gedaan moet worden voor het helemaal fout gaat. Vertel hem dat iemand op zijn leeftijd nog erg beïnvloedbaar is. Dat je niet zou willen dat het vanaf nu de verkeerde kant met hem uitgaat.

Stel samen met je zoon regels op. Samen, daarmee bedoelen we dat je onderhandelingsruimte openlaat. Geef je zoon de kans te onderhandelen over de precieze inhoud van de regels. Dat is prettiger voor hem, je geeft hem iets te zeggen. Anderzijds zal hij de regels ook makkelijker respecteren omdat je hem medeverantwoordelijk hebt gemaakt.

Laat weten dat de regels kunnen versoepeld worden als blijkt dat ze goed gevolgd worden. Hiermee beloon je goed gedrag.

Spreek ook sancties af voor het geval de regels niet gevolgd worden. Denk hierover op voorhand goed na. Zorg dat het uitvoerbare sancties zijn (niet “zonder eten naar bed”, want iedereen heeft eten nodig). Ontneem met een sanctie je zoon ook niet alle vrijheid (een deel van het zakgeld inhouden kan al voldoende invloed hebben).

Toon dat je bezorgd bent

Om nog meer te tonen hoe bezorgd je bent, kan je met ouders van andere jongeren van de groep gaan praten en met de school. Breng je zoon op de hoogte van deze gesprekken. Zo merkt hij dat je echt bezorgd bent en dat je het meent. Het spijbelgedrag zou je samen met de school kunnen aanpakken. 

Het belangrijkste is te laten voelen aan je kind dat het je echt kan schelen, dat je echt moeite wil doen om te zorgen dat het hem goed gaat. Hou dit voor ogen terwijl je volhoudt. Verwacht niet te snel resultaten. Veel kans dat jullie zullen vallen en weer moeten opstaan. Als je zoon kan voelen hoe trots jullie op hem zijn zal hij meer en meer zijn gedrag verbeteren. Veel succes!

Contacteer ons

Voor alle vragen over jouw ziekteverzekering

Bond Moyson Oost-Vlaanderen

09 333 55 00

Online advies

De Webnanny geeft gratis opvoedingsadvies via e-mail.