Zelfvertrouwen

'Mijn zoon van 14 is echt onzeker. Vaak denkt hij dat hij iets niet kan, hoewel het meestal toch goed afloopt als hij het probeert. Hoe kan hij meer zelfvertrouwen krijgen?'

 

​Zelfvertrouwen ontstaat door het beeld dat de jongere van zichzelf heeft. Jongeren moeten weten dat ze iets waard zijn. Waardering van de ouders speelt een grote rol in het ontstaan van het zelfbeeld. Een jongere die het idee heeft niets waard te zijn in de ogen van zijn ouders zal geen groot zelfvertrouwen tonen. Niet enkel ouders hebben een invloed op het zelfvetrouwen van kinderen en jongeren. Sommige kinderen worden geboren met wat meer zelfvertrouwen dan andere kinderen. 

Nu, het is niet de bedoeling je een schuldgevoel aan te praten. Vaak drukken ouders hun waardering te impliciet uit, of vergeten ze dat jongeren nogal wat uitspraken te ernstig nemen. vb. "Als je zo blijft verder doen, kan je vertrekken!" (dan denken ze: zie je wel, niemand wil mij hier). 

Voor een positief zelfbeeld is het erg belangrijk de jongere voldoende complimenten te geven en te feliciteren. Negatieve punten stuur je bij door opbouwende feedback te geven. Belangrijk is dat je steeds erg duidelijk zegt welk gedrag je waardeert en waarom je dat gedrag waardeert. Bij minder goed gedrag zeg je welk gedrag je niet waardeert, waarom niet, en laat je meteen volgen welk gedrag je wel zou waarderen in dit geval. 

Een voorbeeld

Je komt later thuis, en bij je thuiskomst zie je dat de hele keukenvloer onder het frietvet zit. Je zoon heeft frieten gebakken. Je zou kunnen zeggen: "Wat ben je toch onhandig en onrespectvol! Ik kom net thuis, en nu kan ik de hele vloer dweilen!". Door deze aanpak voelt je zoon zich aangevallen in zijn persoon ('ik ben onhandig'). Dit kan je vermijden door je feedback te richten op het gedrag ("Wat gedraag je je soms onhandig!"). Bovendien negeer je door deze aanpak de positieve elementen in zijn gedrag, namelijk zijn interesse in koken, en zijn poging om een aantal dingen zelfstandig te doen. Je kan hem in deze groei stimuleren door hem een compliment hierover te geven: "Ik vind het super tof dat je zelf wil koken, maar wees de volgende keer wat voorzichtiger met het frietvet". 

Om het zelfvertrouwen te vergroten, zou je je kind kunnen aansporen die dingen te doen, waar hij denkt minder goed in te zijn. Na afloop kan je dan samen evalueren. 

  • Begin steeds met een felicitatie (“dat heb je goed gedaan”).
  • Overloop daarna de mindere aspecten aan de hand van opbouwende feedback (“hier moet je nog aan werken, dat kan je in het vervolg misschien zus of zo aanpakken”).
  • Stel zeker geen capaciteiten in vraag (“dat is echt niks voor jou”).
  • Oefen geen druk uit (“volgende keer moet het wel lukken, anders…”). 

Maak je zoon duidelijk dat je niet in alles goed kan zijn. Iedereen heeft goede en slechte eigenschappen. Doe dat vooral door telkens je appreciatie uit te drukken, en pas daarna te gaan kijken wat beter had gekund en hoe.

Contacteer ons

Voor alle vragen over jouw ziekteverzekering

Bond Moyson Oost-Vlaanderen

09 333 55 00

Online advies

De Webnanny geeft gratis opvoedingsadvies via e-mail.