Een eigen bankrekening

'Zou ik mijn dochter van 14 haar eigen bankrekening laten beheren of is het daarvoor nog te vroeg?'

 

​Rond de overstap naar de middelbare school beginnen de meeste kinderen stilaan inzicht te verwerven in de economische waarde van geld. Ze beseffen hoeveel iets waard is. Ze sparen al eens geld bij elkaar om er iets groter mee te kunnen kopen. Rond de leeftijd van 15-16 jaar wordt je tiener alsmaar meer fincancieel onafhankelijk. Jongeren van die leeftijd doorzien beter de economische realiteit, en zoeken naar werkjes en karweitjes om geld bij te verdienen.

Je kan als ouder best zelf uitmaken of je dochter al zelfstandig genoeg is om een eigen rekening te beheren. Als ouder blijf je hoe dan ook verantwoordelijk voor het rekeninggebruik van je tiener tot ze 18 jaar is. 

Vele banken bieden jongerenrekeningen aan vanaf 10 à 12 jaar. Ze kunnen dan ook zelf geld afhalen, zij het met een bepaalde limiet per dag, week of maand.  Met hun geld kunnen ze aankopen doen, zoals games, gadgets of een cadeautje. De regels rond jongerenrekeningen bieden bescherming aan ouders en jongeren. Vraag dit gerust eens na bij je bank. 

Vaak wordt er tegenwoordig een PC-banking account gekoppeld aan een zichtrekening. Daarmee kan je kind via internet betalingen doen. Maak duidelijke afspraken over het gebruik van het geld op de rekening. Hou een oogje in het zeil bij het gebruik van PC-banking. Een PC-banking account biedt niet de mogelijkheden van een kredietkaart, maar meer en meer bieden shopping sites ook betaalmogelijkheden via PC-banking aan. Hou het gebruik van het koopgedrag van je tiener allesinds in de gaten, en knoop een gesprek aan over de mogelijkheden en risico's van online banking.  

Leer je tiener dat kopen op internet net hetzelfde is als kopen in een winkel. Je betaalt pas als je er zeker van bent dat je het product ontvangen hebt of zult ontvangen. Leer haar ook discreet te zijn met paswoorden en betaalgegevens. Een goede opvolging is hier erg belangrijk.

Spreek op voorhand af wat je tiener met het geld mag en kan betalen. Op deze manier leren jongeren al van jongsaf aan omgaan met geld.  Regelmatig controleren hoe en wat ze uitgeven is in het begin wel belangrij,k zodat er nadien steeds dialoog hierover kan zijn.

Contacteer ons

Voor alle vragen over jouw ziekteverzekering

Bond Moyson Oost-Vlaanderen

09 333 55 00

Online advies

De Webnanny geeft gratis opvoedingsadvies via e-mail.