Een tienerstrijd tegen ouders

'Mijn dochter is 18 jaar. Onze relatie is altijd heel goed geweest. Sinds enkele weken gaat het niet meer zo goed. Ze gedraagt zich erg uitdagend, en doet gewoon haar eigen zin. Op school zeiden ze vorige week 'dat ze het aan het laten hangen is'. Ik probeer regelmatig met haar te praten. Ik vraag haar wat er scheelt, maar dan zegt ze dat er niets is. Ze zegt wel dat ze ons te streng vindt. Ik ben een beetje radeloos aan het worden.  Wat kan ik nog doen?'

 

​Grenzen

Je wordt er soms radeloos van als je kind voortdurend verder gaat dan de aangegeven grens. Ik merk wel dat je regelmatig met haar praat. Je kan haar vragen waarin zij vindt dat jullie te streng zijn.

Pubers zullen zich op een bepaald moment beginnen afzetten tegen de door hun ouders gestelde regels. Op dat moment is geduld en blijven praten met elkaar belangrijk. Deze gesprekken kan je niet forceren. Jongeren willen niet altijd praten, maar het ervaren van de openheid ervoor is al veel. 

Probeer eens te praten over wat voor jullie haalbaar is, wat er voor haar haalbaar is en probeer daarover te onderhandelen. Hiervoor heb je tijd nodig en een gemoedelijke sfeer. Dus best niet net voor het uitgaan of ergens tussendoor.

Jongeren kunnen zich ook minder goed in hun vel voelen, maar daar niet over willen praten met een (stief)ouder. Vrienden en vriendinnen nemen nu veel meer plaats in. Dat is lastig als (stief)ouder. Je voelt dat er iets is, maar kan je vinger er niet opleggen.

Jongeren hebben ruimte nodig en toch ook het gevoel dat ze bij jou terecht kunnen. Ze willen het ene moment volwassen zijn en het andere toch weer kind. Dit is erg verwarrend. Voor henzelf maar ook voor de (stief)ouders.

Contacteer ons

Voor alle vragen over jouw ziekteverzekering

Bond Moyson Oost-Vlaanderen

09 333 55 00

Online advies

De Webnanny geeft gratis opvoedingsadvies via e-mail.