Een verliefde tiener

'Onze zoon van 17 jaar is altijd een vrolijke, heel sociale en levenslustige jongen geweest. Sinds 8 maanden heeft hij een vriendin, een leuk en vrolijk meisje. Door deze relatie is onze zoon echter helemaal veranderd. Hij is niet meer die sociale jongen die naar fuiven ging en op stap gaat met zijn vrienden. Hij zit na school en tijdens het weekend thuis bij zijn vriendin of gaat met haar shoppen. We hebben voortdurend conflicten over vanalles en nog wat.

Onze laatste ruzie ging over zijn plannen voor oudjaar. Hij wil samen met zijn vriendin naar Parijs. Ik heb hier toch enige bedenkingen bij ...'

 

​Je zoon lijkt een aantal stappen naar meer zelfstandigheid te willen zetten. Dit loopt voor veel jongeren en ouders niet altijd zonder conflicten. Voor jou als ouder komt er waarschijnlijk ook nog een gezonde dosis schrik bij kijken. 

Je zoon is bezig met zich los te maken van thuis en tegelijkertijd is hij zich meer en meer aan het verbinden met zijn vriendin. Dat is een goed teken, want op zijn leeftijd is dat normaal. Ik vind het goed dat jullie samen naar een compromis proberen te zoeken en de conflicten proberen op te lossen. 

Je zoon is vastberaden om zijn vriendin te verrassen met een romantisch weekendje Parijs en daar is weinig tegen in te brengen. Misschien is het beter om dat niet te verbieden, want anders doet hij het misschien stiekem en heb je helemaal geen idee waar hij verblijft. Je kan aan je zoon vertellen dat je er geen voorstander van bent, maar wel een compromis wil zoeken. Een compromis kan erin bestaan dat hij mag gaan, maar dat jullie afspraken maken over het hotel, de reis naar daar, het budget, … Hiermee geef je hem vertrouwen en kan hij verder experimenteren met zelfstandiger worden en op eigen benen staan. Ik zou voorstellen dat je de ouders van zijn vriendin er ook bij betrekt, en samen met hen afspraken probeert te maken.

Als je graag meer wil lezen over dit thema, dan raad ik je het boek 'Van hieraf mag je gaan. Over het opvoeden van tieners.' van Peter Adriaenssens aan. Het is uitgegeven bij Lannoo Tielt in 2002.

Contacteer ons

Voor alle vragen over jouw ziekteverzekering

Bond Moyson Oost-Vlaanderen

09 333 55 00

Online advies

De Webnanny geeft gratis opvoedingsadvies via e-mail.