Hoeveel slaap heeft een tiener nodig?

​'Hoeveel slaap hebben mijn tienerzonen van 15 en 17 eigenlijk nodig? Kan ik hen toelaten laat uit te gaan?'

 

​Of jouw zonen laat mogen uitgaan of niet, moeten jij en je partner met hen afspreken. Er bestaan daarover geen wettelijke richtlijnen

Twee zaken die je in het oog kan houden:

  • Krijgen je tieners genoeg slaap?
  • Komen hun andere activiteiten niet in het gedrang door het uitgaan? 

Hou er verder ook rekening mee dat vele feestjes en fuiven pas laat van start gaan, dat hebben je zonen zelf niet in de hand.

Er bestaan geen vaste richtlijnen voor de hoeveelheid slaap die iemand nodig heeft. Dat is erg individueel. Het evolueert ook met de leeftijd. De meeste volwassenen hebben zo’n 7 à 8 uur nachtrust nodig. Om te beoordelen of je tieners genoeg slaap krijgen, bekijk je best of ze goed uitgeslapen zijn tijdens de dag. 

Maakt een tiener een periode van lichamelijke of mentale veranderingen door (een eerste verliefdheid, nieuwe school, verandering in de gezinstoestand), dan kan hij tijdelijk plots meer nachtrust nodig hebben. Misschien kan je dan bijsturen en tijdelijk het uitgaansuur vervroegen. Hou als maatstaf dat je zonen hun dagelijkse activiteiten moeten kunnen blijven doen en dat zij overdag voldoende alert moeten zijn. Natuurlijk mogen ze ook niet overdreven vaak ziek worden.

Contacteer ons

Voor alle vragen over jouw ziekteverzekering

Bond Moyson Oost-Vlaanderen

09 333 55 00

Online advies

De Webnanny geeft gratis opvoedingsadvies via e-mail.