Een eerste gesprek over seks

'Mijn dochter van 15 heeft haar eerste vriendje. Volgens mij begint het ernstig te worden en ik zou graag een gesprek aangaan met haar over seksualiteit en veilig vrijen. Hoe begin ik zo’n gesprek?'

 

​De meeste ouders vinden het onwennig om met hun tiener over seks te praten. Ze stellen het uit of hopen dat jongeren alles wat ze moeten weten, leren in de biologieles op school. Toch is het ook belangrijk om als ouder open met je tiener over seks te praten. Dit wil niet zeggen dat je jouw eigen bedgeheimen moet prijsgeven. Dit interesseert een tiener toch niet. Maar wellicht kan je dochter wel een aantal tips gebruiken. Als je dochter leert dat ze open met jullie kan praten, dan zal ze ook sneller naar jullie stappen bij problemen. 

Hoe begin je nu zo’n gesprek? 

Gebruik elke aanleiding die zich voordoet. Je tiener die een vraag stelt, iets dat in de media komt,... Jongeren worden dagelijks geconfronteerd met seksueel gedrag via televisie, internet, vrienden,... Het is logisch dat ze zich vragen stellen.

Informeer je als ouder goed. Het kan zijn dat je op sommige vragen het antwoord schuldig moet blijven. Dat is helemaal niet erg. Zoek het even samen met je tiener op in de bibliotheek of op internet. Zorg wel dat je een betrouwbare bron raadpleegt.

Praat niet alleen over de gevaren, maar ook over het plezier dat je kan beleven aan seks. Beperk het gesprek dus niet tot onderwerpen zoals aids, andere SOA’s (Seksueel Overdraagbare Aandoeningen), of ongewenste zwangerschappen. Maak ook duidelijk aan je tiener dat seks niet enkel gevaar inhoudt. Zo kan seks je bijvoorbeeld dichter bij je partner brengen. Of het kan je gewoon een goed gevoel geven.

Probeer je tot 1 of 2 onderwerpen per gesprek te beperken. Vermijd een gesprek waarin je alles tegelijkertijd probeert aan te brengen, maar neem eerder de tijd om uitgebreid op iets in te gaan. Het is de bedoeling dat je tiener er iets van opsteekt, niet dat het een lange preek wordt. 

Uiteindelijk beslis je als ouder wat je al dan niet toelaatbaar vindt rond afspraakjes en seksueel gedrag. Motiveer je mening altijd aan je tiener, zo kan hij of zij begrijpen waar je standpunt vandaan komt. Anders heb je misschien het resultaat dat je tiener al lang seksueel actief is zonder dat jij er iets van af wist.

Als je merkt dat je tienerdochter zich meer en meer openstelt voor seksueel gedrag, praat dan eens over de pil en ga eventueel samen naar de apotheek (met geldig voorschrift). Het is vast een hele geruststelling als je weet dat je dochter een voorbehoedsmiddel gebruikt.

Contacteer ons

Voor alle vragen over jouw ziekteverzekering

Bond Moyson Oost-Vlaanderen

09 333 55 00

Online advies

De Webnanny geeft gratis opvoedingsadvies via e-mail.