Eerste keer blijven slapen

'Mijn zoon is 16 jaar. Hij heeft al een tijdje een vriendin. Ze doen alles samen, dus komt ze ook regelmatig bij ons thuis langs. Ze zitten dan samen op zijn kamer, of ze kijken beneden tv. Nu vraagt hij of zijn vriendin een nacht mag blijven slapen. Wat denk jij daarvan? Zijn ze daar nog niet te jong voor? Hoe pak ik het best aan?'

 

​Het is belangrijk om goed te praten met je tiener. Wat vind jij als ouder ervan? Hoe lang zijn ze al samen? Zijn ze er klaar voor om samen te slapen? Is hun relatie stabiel?

Maak afspraken

Maak duidelijke afspraken. Weeg hierbij af waar jij je als ouder goed bij voelt. Heb je liever dat zijn vriendin in de logeerkamer slaapt of mogen ze samen slapen? Vraag gerust aan je zoon wat hij hier zelf van vindt.

Maak ook afspraken over hoe vaak zijn vriendin bij jullie kan logeren. Elke week of elke maand maakt een groot verschil uit. Maak je zoon duidelijk dat er enkele voorwaarden aan vast hangen. Je verwacht bijvoorbeeld niet dat elke nieuwe vriendin blijft slapen.

Vraag eens na of haar ouders er wel mee akkoord zijn. Misschien is het meisje wel jonger en vinden haar ouders het nog iets te vroeg. Je wil geen boze ouders op je stoep hebben staan. Als je tiener beslist om bij de andere partij te logeren, vraag dan even het adres van die ouders. Het is niet verkeerd als ouder te willen weten waar je kind verblijft. 

Een gesprek over veilig vrijen

Heb je nog geen gesprek over veilig vrijen gehad met je zoon? Probeer dan zeker het onderwerp eens aan te kaarten in deze situatie. Opgelet, weet dat een eerste keer samen slapen niet automatisch betekent dat ze nog geen seks hebben gehad. Het onderwerp vroeger aanbrengen kan zeker geen kwaad.

Als je het nog te vroeg vindt, sus jezelf dan niet met argumenten zoals ‘als ik het niet toelaat dan gaan ze het ergens anders stiekem doen’. Als je het nog te vroeg vindt, leg dit dan uit aan je tiener. Je hebt een jongvolwassen persoon in huis die niet tevreden zal zijn met enkel ‘neen’. Motiveer waarom je het niet wil en luister ook even naar de mening van je tiener.

 

Lees meer over het eerste gesprek over seks.

Contacteer ons

Voor alle vragen over jouw ziekteverzekering

Bond Moyson Oost-Vlaanderen

09 333 55 00

Online advies

De Webnanny geeft gratis opvoedingsadvies via e-mail.