Liefdesverdriet

'Mijn zoon is verliefd op een meisje. Zij heeft op dit moment een relatie met een andere jongen. Mijn zoon vertelde me dat ze hebben gevreeën (zijn eerste keer). Hij was in de wolken, maar nu zegt ze dat ze verder wil met die andere jongen. Wat kan ik doen? Hebben jullie tips?'

 

​Het einde van de relatie

Eerste relaties zijn nooit gemakkelijk voor jongeren. Ze worden afgebroken, nieuwe relaties worden aangegaan en in dit proces worden jongeren regelmatig gekwetst. Omdat jongeren vaak nog erg zwart/wit denken, kan zo’n breuk voor hen “het einde van de wereld” betekenen. Een relatiebreuk betekent dan meer dan “het eindigen van een leuke tijd samen”, het tast de identiteit van jongeren aan. “Ik ben niks zonder haar” of “ik kan niet verder”. Daarnaast zie je vaak een aangetast toekomstbeeld: “Ik zie het niet meer zitten” of “Ik heb geen zin meer om nog leuke dingen te doen”. Deze gedachten zijn bij de meeste tieners voorbijgaand van aard, ze hoeven niet per definitie te wijzen op een probleem.

Toch kan het geen kwaad om je zoon goed op te volgen. Ik merk in je verhaal dat hij bij jou terecht kan om over zijn gevoelens te praten. Dit is positief, omdat hij op die manier een veilige haven heeft thuis. Ook voor jou is dit belangrijk, omdat je zo signalen kan opvangen wanneer het minder goed gaat met je zoon. Wanneer deze signalen blijven aanhouden, neem dan contact op met een professionele hulpverlener.

Hoe ga ik als ouder om met een eerste verliefdheid? 

Een eerste verliefdheid is voor een jongere zeer belangrijk. Als die liefde niet beantwoord wordt, kan dit pijnlijk zijn. Trek zijn gevoelens dus niet in het belachelijke, en neem je zoon serieus. Zeg geen dingen zoals ‘ander en beter’ of ‘vele visjes in de zee’. Daar heeft je zoon niet veel aan. Op dit moment betekent het meisje alles voor hem en zou hij de hele wereld verzetten om ervoor te zorgen dat zij hetzelfde voelt voor hem. 

Zorg ervoor dat je er bent voor hem. Ouders denken soms dat ze hun tiener niets meer kunnen bieden, of dat de kans dat deze zal luisteren naar hun advies erg klein is. Dit is begrijpelijk, want het steunnetwerk van jongeren breidt meestal sterk uit op de middelbare school. Ze kunnen nu ook terecht bij vrienden, leiders in de jeugdbeweging, contacten in een ‘chatroom’. Voldoende praatpalen dus, maar ze betekenen zeker niet dat een jongere niet meer luistert naar adviezen die thuis worden gegeven. Wanneer je als ouder voldoende moeite doet om je in te leven in hun leefwereld, kan je ervoor zorgen dat jongeren met een probleem naar jou komen.

Praten over relaties

Maak je zoon duidelijk dat het niet correct is wat dat meisje gedaan heeft en dat je kan begrijpen dat zoiets hem veel pijn doet. Vraag hem of hij er met het meisje kan over praten. Hij zal haar toch moeten duidelijk maken dat ze hem kwetst door niet op zijn gevoelens in te gaan. Uiteindelijk ligt de bal in haar kamp en zal zij moeten beslissen wat ze nu eigenlijk wil. Zorg ervoor dat het spelletje van het meisje niet te lang blijft duren. Er worden alleen maar meer mensen gekwetst hierdoor: je zoon, het meisje en de andere jongen. Je kan dit doen door erover te praten met je zoon. Vraag hem zelf eens wat hij over heel deze situatie denkt. 

Praten over seks

Probeer van seks en verliefdheid onderwerpen te maken, waar open over kan gepraat worden binnen jullie gezin. Dat je zoon naar jou komt met het hele verhaal, is een positief signaal. Het toont dat hij jou vertrouwt en dat jouw mening hem iets waard is. Door regelmatig te polsen naar hoe het met hem gaat, weet je zoon dat hij bij je terecht kan met vragen en problemen.

Praat ook eens met je zoon over voorbehoedsmiddelen en veilig vrijen als je dit nog niet gedaan hebt. Probeer ook dit gesprek zo open en “eenvoudig” mogelijk te houden, maar draag wel een duidelijke boodschap uit. Het is nog steeds aan hem om te beslissen of hij je raad opvolgt, maar dan weet hij tenminste hoe jij erover denkt.

Contacteer ons

Voor alle vragen over jouw ziekteverzekering

Bond Moyson Oost-Vlaanderen

09 333 55 00

Online advies

De Webnanny geeft gratis opvoedingsadvies via e-mail.