Mijn dochter heeft een vriendje

'Mijn dochter van 14 heeft sinds kort een liefje. Mijn man is er helemaal tegen. Haar lief mag niet op bezoek komen en zeker niet blijven slapen. Ik zou het wel toelaten. Ik denk dat we ons er beter bij neerleggen. Wat adviseren jullie?'

 

​Waarschijnlijk is het inderdaad het beste om je er maar bij neer te leggen. Door een relatie te verbieden of ze dood te zwijgen zal ze niet ongedaan gemaakt worden, integendeel. De kans is groot dat je dochter, als de omgang met haar liefje haar verboden wordt, stiekem zal afspreken. Dan heb je helemaal geen controle meer.

Algemeen zou je kunnen zeggen dat het best is toch eens kennis te maken. Door kennis te maken zal de relatie voor jou als ouder misschien al beter aanvaardbaar worden. Door haar liefje uit te nodigen om te blijven eten zal je ook kunnen zien of het een leuk persoon is en hoe het contact verloopt. Als het echt tegenvalt zal je dochter dit met haar eigen ogen kunnen zien en misschien zelf conclusies trekken. 

Al vind je het misschien wat vroeg, je zou ook kunnen zeggen dat je als ouder blij moet zijn dat je dochter haar eigen weg begint te gaan. Dat ze haar vleugels uitslaat. Pubers maken zich nu eenmaal los van hun ouders. Dat is net eigen aan het puber zijn en volwassen worden. Belangrijk hierbij is dat je als ouder respect toont, dat je laat voelen dat je om je kinderen geeft en hen niet afwijst om iets wat ze doen. Door dit respect kan je als ouder respect en vertrouwen terugkrijgen van je tiener. 

Omdat jullie je dochter misschien wat jong vinden om al aan relaties te beginnen, is het belangrijk goed met haar te praten. Toon je bezorgdheid. Wees eerlijk in waarom jullie eerder terughoudend zijn tegenover deze relatie. Leg goed uit wat volgens jullie wel en niet kan in jullie huis en waarom. Misschien helpt het je ervan te vergewissen dat je dochter goed voorgelicht is over voorbehoedsmiddelen en sexualiteit in het algemeen. Zo kan je als ouder je al wat minder zorgen maken over bijvoorbeeld een tienerzwangerschap.

Contacteer ons

Voor alle vragen over jouw ziekteverzekering

Bond Moyson Oost-Vlaanderen

09 333 55 00

Online advies

De Webnanny geeft gratis opvoedingsadvies via e-mail.