Faalangst

'Mijn dochter (12) heeft het wat moeilijk op school. Haar huistaken zijn geen probleem, maar ze slaagt er maar niet in goed te scoren op haar toetsen. Vooral de grote toetsen en examens lukken haar niet. Op het CLB zeggen ze dat ze faalangst heeft. Wat is dat precies?'

 

​Faalangst is de angst om te falen in situaties waarin een prestatie verwacht wordt. Toetsen, examens, een sportwedstrijd, bij de groep horen. 

Iedereen kent dit gevoel van faalangst onder de positieve vorm: de angst om af te gaan versterkt onze prestatiedrang, waardoor we net dat extraatje concentratie hebben bij een examen, of net dat beetje meer inzet bij een sportwedstrijd. Deze positieve faalangst komt voort uit onze drang om te overleven. 

Eén op tien jongeren lijdt echter aan negatieve faalangst. Meer meisjes dan jongens, en eerder mensen met weinig zelfvertrouwen.

Bij volgende signalen kan je denken aan faalangst:

  • Jongeren met faalangst blokkeren. Ze kunnen niet meer helder denken bij een toets, halen alles door elkaar of gaan heel chaotisch te werk.
  • Anderen gaan net harder werken, kunnen zich nooit ontspannen en nooit afstand nemen.
  • Nog anderen blokkeren volledig en gaan helemaal niets doen.
  • Sommigen verbergen hun faalangst achter clownesk of brutaal gedrag, anderen gaan net erg veel vragen stellen om te weten of ze nog op de goede weg zijn, nog anderen doen niets meer (geen huiswerk maken, geen lessen meer leren, …).

Jongeren met faalangst vermijden nieuwe uitdagingen. Ze worden makkelijk gezien als dom of lui en voelen zichzelf ook de domste en meest luie leerling van de klas. Dat kan leiden tot verwaarlozen van schoolwerk.

Ze hebben het gevoel dat de kans op mislukken bij hen altijd groot is. Dit gevoel komt voort uit een drang naar perfectionisme. Ook uit de schrik om door slechte prestaties het geloof in eigen kunnen en de waardering van ouders, leerkrachten en klasgenoten te verliezen. 

Faalangst kan getest worden door het CLB (Centrum voor Leerlingenbegeleiding). Omdat er zoveel verschijningsvormen zijn, is een zorgvuldige diagnose nodig. Daarna kan de jongere begeleid worden om zijn faalangst te overwinnen of ermee te leren omgaan.

 

Lees meer over faalangst.

Contacteer ons

Voor alle vragen over jouw ziekteverzekering

Bond Moyson Oost-Vlaanderen

09 333 55 00

Online advies

De Webnanny geeft gratis opvoedingsadvies via e-mail.