Geen zin in school

'Mijn kleindochter is heel snel afgeleid in de klas. Ze heeft de leerkrachten niet graag en verwaarloost haar huiswerk. Ik ben best wel bezorgd. Hoe kan ik haar helpen betere punten te halen en haar weer zin in school doen krijgen?'

 

​Er kunnen verschillende redenen zijn waarom een jongere niet graag naar school gaat. Misschien is er een leerkracht waarbij de jongere zich niet op zijn gemak voelt, of is het de klasgroep waarin ze zich niet goed voelt? Ook pesten kan een mogelijke oorzaak zijn. Kan je kleindochter faalangst hebben? Er is slechts één manier om erachter te komen: praat met haar. 

Zijn het enkel de huistaken? Huistaken maken en lessen leren zijn een extra inspanning na schooltijd die moeten gebeuren. Het wordt verwacht van elke leerling, dus ook van jouw kleindochter. Natuurlijk is niet elke jongere even blij met of gemotiveerd voor deze inspanning. Zeg haar dat je dit begrijpt, maar dat het wel moet. Trouwens, mocht ze deze huistaken niet moeten maken, dan zou ze na een tijdje niet meer kunnen volgen in de klas.

Maak samen een afspraak om elke dag binnen een vast tijdstip (bv. van 16 tot 17 uur) te werken voor school. Dit is zeer belangrijk, zo wordt ze gewoon om zich elke dag dat uurtje te concentreren. De rest van de tijd mag ze dan zelf invullen. 

Moedig haar steeds aan en zorg af en toe voor een kleine beloning (vb. laat haar na het studeren naar haar favoriete tv-serie kijken, of breng haar tijdens het studeren wat vers fruit).

Als ze een tijdje haar best heeft gedaan, zal ze automatisch betere punten behalen. Dat geeft haar een goed gevoel en jij bent fier op haar. De leerkrachten merken dit ook op en zullen haar zeker positiever benaderen. Het wordt dan veel aangenamer om naar school te gaan. Zo zal de zin om naar school te gaan ook volgen.

Lukt deze aanpak niet? Neem dan zeker eens contact op met het CLB, zij staan steeds bereid om ouders en jongeren te begeleiden als het wat moeilijker loopt op school.

Contacteer ons

Voor alle vragen over jouw ziekteverzekering

Bond Moyson Oost-Vlaanderen

09 333 55 00

Online advies

De Webnanny geeft gratis opvoedingsadvies via e-mail.