Heeft mijn dochter anorexia?

'Mijn dochter is 13. Ze vindt van zichzelf dat ze erg dik is, en wil bijgevolg niks meer eten. Ik las over anorexia...'

 

Eetstoornissen als anorexia nervosa en boulimie komen ook voor bij jongeren. Bij een eetstoornis ligt de klemtoon steeds op een obsessie voor voedsel en gewicht.

De naam anorexia nervosa betekent letterlijk 'gebrek aan eetlust door nerveuze oorzaken'. Deze naam is eigenlijk misleidend, omdat de tieners die hieraan lijden geen gebrek aan eetlust hebben, maar juist doelbewust proberen hun eetlust en hongergevoel te onderdrukken. Anorexia zou eigenlijk beter 'magerzucht' of 'lijnziekte' genoemd kunnen worden, want de tieners die eraan lijden hebben een onweerstaanbare drang om af te vallen. Ze zijn er als het ware aan verslaafd en gaan ermee door, zelfs als zij al sterk zijn vermagerd. Vaak zal de jongere ontkennen dat er een probleem is.

Ga als ouder niet zelf aan de slag, maar richt je tot een huisarts voor medische ondersteuning of tot een psycholoog / psychiater. Belangrijk is dat de onderliggende oorzaken van de eetstoornis worden opgezocht en erkend. Er kan dan een begeleidingsplan uitgewerkt worden, waardoor je tiener er weer bovenop komt. 

Belangrijk in deze fase is dat je je kind ondersteunt, niet straft of uitlacht.

 

Lees meer over Anorexia Nervosa bij de Vereniging Anorexia Nervosa.
Lees ook het verhaal van Jeroen, een jongen met een eetstoornis.

Contacteer ons

Voor alle vragen over jouw ziekteverzekering

Bond Moyson Oost-Vlaanderen

09 333 55 00

Online advies

De Webnanny geeft gratis opvoedingsadvies via e-mail.