Heeft mijn zoon overgewicht?

'​Ik maak me zorgen over het gewicht van mijn zoon. Ik denk dat hij echt teveel snoept tussendoor. Moet ik ingrijpen?'

 

​Bij groeiende kinderen is de aanvoer van voedingsstoffen van essentieel belang. Samen met een gezonde voeding ligt lichaamsbeweging aan de basis van een gezonde levenswijze. Geef zelf het goede voorbeeld. Kinderen en jongeren imiteren immers het gedrag van hun ouders.

Over gewicht en voedingsgewoonten bestaan objectieve normen: tabellen die het gewicht in functie van de leeftijd en het geslacht beoordelen. Het beste ga je met je zoon eens naar je huisarts of eventueel naar een diëtist. Die kunnen je zoon wegen en meten. Ze zullen vragen stellen over zijn voedingsgewoonten, en indien nodig een dieet voorschrijven. Zelfs als het probleem niet zo groot is, kan een diëtist of huisdokter praktische tips geven over evenwichtige voeding en beweging.

Probeer zelf niet te kritisch te zijn tegenover je kind. Uit je bezorgdheid. Probeer je zoon bij een dokter of diëtist te laten onderzoeken. Steun hem en moedig hem aan om zijn eetgedrag te wijzigen als de dokter dat voorschrijft. Geef aandacht aan elke stap in de goede richting, hoe klein ook.

Graag een vast programma volgen om het eetpatroon van het hele gezin aan te pakken? Dan is "start 2 eat" misschien wel iets voor jullie!

Contacteer ons

Voor alle vragen over jouw ziekteverzekering

Bond Moyson Oost-Vlaanderen

09 333 55 00

Online advies

De Webnanny geeft gratis opvoedingsadvies via e-mail.