Mijn tiener vindt zichzelf te dik

'Mijn dochter van 15 vindt zichzelf te dik. Ik vind dat ze oké is, haar lichaam is zich duidelijk aan het ontwikkelen naar dat van een jonge vrouw. Zij lijkt echter erg onzeker over haar gewicht en uiterlijk. Wat moeten we doen om niet in de problemen te geraken?'

 

​Je bent bezorgd over het gedrag van je puberdochter. In de puberteit maakt het lichaam zoveel veranderingen door, dat jongeren er niet aan kunnen voorbijgaan. Vaak brengen die veranderingen ook onzekerheden en twijfels mee, temeer omdat iedereen die ontwikkelingen op een eigen ritme doormaakt. Niet alle leeftijdsgenoten evolueren dus op hetzelfde moment. Het gaat al wat sneller bij de ene dan bij de andere. 

Twijfels 

Daar komt nog bij dat een puber net heel veel onzekerheden te verwerken krijgt op een moment dat zij net wil tonen dat ze volwassen aan het worden is. Een eerste verliefdheid, een veranderend lichaam, een eerste keer mogen uitgaan, nieuwe vrienden, het brengt allemaal twijfels mee. Vooral ten opzichte van hun ouders willen pubers nu eenmaal niet tonen dat ze onzeker zijn, ze willen net zo volwassen mogelijk overkomen

“Jezelf te dik vinden” is een soort van “aanvaarde” onzekerheid. Het is een vaak voorkomend probleem, vele mensen zijn ontevreden over hun gewicht. Je kan er bovendien iets aan doen: je kan diëten. In dat diëten kan je uitblinken, je kan er dus zelfs nog eens mee opvallen. 

Zoek naar een waarom

Probeer eerst te achterhalen of je dochter op dit moment misschien andere twijfels heeft. Het zou kunnen dat dat “te dik vinden” maar een masker is voor een andere onzekerheid. Zoniet stel je haar vragen om te weten te komen waarom ze zich misschien te dik voelt. Wordt ze misschien uitgelachen op school? Voelt ze zich niet goed in de groep? Aan welk schoonheidsideaal spiegelt ze zich? Als je kan achterhalen waarom ze zich onzeker voelt over haar lichaam, ben je al een hele stap verder.

Praat over de twijfels

Praat met je dochter over haar twijfels. Zeg haar dat je begrijpt dat het niet leuk is om zich zo te voelen, maar ga zeker niet mee in dat gevoel. Probeer dan ook uit te leggen dat ze een lichaam in volle ontwikkeling heeft. Ze zou het moeten proberen te aanvaarden. Laat haar duidelijk voelen dat jij haar o.k. vindt. Benadruk de dingen waar ze goed in is, zo ga je haar zelfvertrouwen ook opkrikken. 

Opvolgen

Hou haar eetgedrag in de gaten, maar fixeer je er niet op. Geef zeker niet teveel aandacht aan het lijnen. Let ook op haar omgang met vrienden en vriendinnen. Doet je dochter aan sport? Als de gedachte aan overgewicht blijft overheersen, ga dan eerder eens naar de huisarts of een diëtist zodat die een objectieve analyse kan doen.

Contacteer ons

Voor alle vragen over jouw ziekteverzekering

Bond Moyson Oost-Vlaanderen

09 333 55 00

Online advies

De Webnanny geeft gratis opvoedingsadvies via e-mail.