De relatie tussen jou en je zorgverlener (arts, kinesist, verpleegkundige, enz.) vraagt wederzijds vertrouwen. Daarom is het belangrijk dat je zelf kan kiezen door wie je je laat behandelen. Voel je je niet op je gemak bij je zorgverlener? Dan heb je steeds het recht om te veranderen en een zorgverlener te zoeken bij wie je je wel comfortabel voelt.
Je hebt ook het recht om meerdere zorgverleners te contacteren voor eenzelfde probleem. Nadien kan je dan kiezen door wie je je laat behandelen.
Voorbeeld
Pascale heeft een gynaecologisch probleem. Haar huisarts verwijst haar door naar een specialist, maar Pascale voelt zich geremd om haar probleem te bespreken bij die specialist. Ze gaat daarom bij een andere arts die ze kent en bij wie ze zich wel comfortabel voelt om over zo'n intiem probleem te praten.
Veranderen van zorgverlener
Je hebt steeds het recht om je beslissing te herzien en op elk moment van je behandeling kan je een andere zorgverlener kiezen. Je hoeft daarvoor ook geen verantwoording af te leggen ten opzichte van je zorgverlener.
Wanneer je verandert van zorgverlener, dan mag je steeds aan je vorige zorgverlener vragen om je dossier over te maken aan je nieuwe zorgverlener. Hij of zij is steeds verplicht hierop in te gaan.
De keuze behoort wel toe aan de patiënt en niet aan een aanverwante. Ben jij akkoord met de behandeling, maar je partner niet? Dan mag de zorgverlener de behandeling toch uitvoeren.
Voorbeeld
Veerle moet bevallen en komt aan op de spoeddienst. De aanwezige arts wil haar bijstaan bij de bevalling. Veerle aanvaardt dit, maar haar echtgenoot eist een vrouwelijke arts. Gezien de patiënt zelf akkoord is met zijn tussenkomst, mag de mannelijke arts zijn werk verder zetten. Hij hoeft geen rekening te houden met de eisen van de echtgenoot.