Toegankelijkheid

Een uitstap maken, reizen, surfen op het internet ... Het is niet voor iedereen even evident. Niet alle plaatsen of middelen zijn toegankelijk voor personen met een handicap. Verschillende organisaties bieden toegankelijkheidsinformatie aan en zorgen ervoor dat toegankelijkheid verbetert.

 

Toegankelijkheidsadvies - INTER
Het expertisecentrum toegankelijkheid en Universel Design 'Inter' wil de interactie tussen mens en omgeving verbeteren. Het geeft bouwkundig toegankelijkheidsadvies, maakt evenementen toegankelijk, geeft vormingen, adviseert overheden en doet onderzoek naar de toegankelijkheidssituatie in Vlaanderen.

Toegankelijkheid openbare gebouwen
Op de website van Toegankelijk Vlaanderen vind je alle info over de toegankelijkheid van gebouwen en plaatsen die een toegankelijkheidsonderzoek ondergingen.  Met filter kan je de toegankelijkheidsinformatie weergeven die voor jouw handicap van toepassing is.

Toegankelijk reizen
Het infopunt Toegankelijk Reizen is een dienst van Toerisme Vlaanderen. Het stimuleert inspanningen in de toeristische sector om ook mensen met een handicap of een beperking een zo prettig mogelijke vakantie te laten doorbrengen. Het Infopunt geeft informatie over de toegankelijkheid van accommodatie, vervoer, attracties en musea op de vakantiebestemming.

Toegankelijk 'Visit Flanders'
Op deze site vind je heel wat informatie om je reis of daguitstap in Vlaanderen voor te bereiden volgens je specifieke noden. Je kan er zoeken naar vakantieverblijven, daguitstappen, eet- en drinkadresjes en evenementen die voor jou geschikt zijn. Je vindt er ook informatie over het regelen van aangepast vervoer, verzorging of hulpmiddelen op vakantie. De website biedt ook een overzicht van reisbureaus en organisaties die georganiseerde reizen aanbieden
voor mensen die extra noden hebben op vakantie.

Toegankelijk Internet
AnySurfer, het vroegere BlindSurfer, is een Belgisch kwaliteitslabel voor toegankelijke websites. AnySurfer geeft richtlijnen om websites toegankelijk op te bouwen. Het label baseert zich daarvoor op de internationaal vastgelegde normen, Web Content Accessibility Guidelines (WCAG). Als een website voldoet aan deze normen, kan iedereen hem vlot lezen.

AnySurfer kijkt ook bestaande website na op toegankelijkheid. Zij stellen dan een rapport op met verbeterpunten. Word een website toegankelijk bevonden, dan mag die het AnySurfer-kwaliteitslabel dragen.

Contacteer ons

Voor alle vragen over jouw ziekteverzekering

Bond Moyson Oost-Vlaanderen

09 333 55 00