Ongeval

Breng na een ongeval de juiste instanties op de hoogte. Zo ben je in orde voor alle terugbetalingen en uitkeringen waar je recht op hebt. Wie je op de hoogte moet brengen, hangt af van het soort ongeval.

 

Wat is een ongeval?

Een ongeval is een plotse, onverwachte gebeurtenis waardoor je gewond raakt. Ofwel zijn er geen andere personen betrokken, ofwel is er iemand aansprakelijk.

Wie moet je op de hoogte brengen?

Wie je op de hoogte moet brengen van je ongeval, is afhankelijk van wie erbij betrokken is en van de plaats waar het ongeval plaatsvond.

Wie is betrokken bij het ongeval?

 

 • Er is geen andere persoon betrokken.
 1. Doe aangifte van het ongeval bij ons ziekenfonds. 
   
 • Een andere persoon is betrokken en is (gedeeltelijk) aansprakelijk.
 1. Doe aangifte van het ongeval bij ons ziekenfonds.
 2. Doe aangifte bij je rechtsbijstandsverzekeraar (gezin, auto) die instaat voor de recuperatie van je kosten die ons ziekenfonds jou niet terugbetaalt.
 3. Bewaar alle bewijzen van je kosten zorgvuldig, met het oog op een eventuele schadevergoeding.
 
 • Een andere persoon heeft ook schade waarvoor jij (gedeeltelijk) aansprakelijk kan zijn.
 1. Doe aangifte van het ongeval bij ons ziekenfonds.
 2. Doe aangifte bij je verzekeraar van burgerlijke aansprakelijkheid (BA) (ook bekend als je ‘familiale’) en/of rechtsbijstand.
 3. Bewaar alle bewijzen van je kosten zorgvuldig, met het oog op een eventuele schadevergoeding.

Waar gebeurde het ongeval?

 

Breng ons ziekenfonds altijd op de hoogte

Waar het ongeval ook plaatsvindt, doe altijd aangifte bij ons ziekenfonds. Afhankelijk van het soort ongeval moet je ook nog andere instanties op de hoogte brengen.

 
 • Arbeidsongeval
Breng je werkgever op de hoogte.
Zeg ook tegen de arts die jou verzorgt dat je een arbeidsongeval had. De arts vraagt zijn ereloon dan rechtstreeks aan de verzekeraar van je werkgever.
 
 • Schoolongeval
Breng je school op de hoogte.
 
 • Sportongeval
Breng je sportclub op de hoogte. 
 
 • Vechtpartij
Breng de politie op de hoogte. 
 
 • Verkeersongeval
Breng je verzekeraar en de politie op de hoogte.
 
Ben je als zwakke weggebruiker (voetganger, fietser, passagier) het slachtoffer van een verkeersongeval?
 
- De verzekeraars van gemotoriseerde voertuigen (auto, bromfiets, bus, tram, trein, moto …) zijn verplicht om je lichamelijke schade en kapotte kledij te vergoeden. Die vergoeding staat los van de vraag wie aansprakelijk is voor het ongeval.
 
- Doe aangifte bij je verzekeraar van burgerlijke aansprakelijkheid (BA) (ook bekend als je ‘familiale’) en/of rechtsbijstand.
 

Wat doet ons ziekenfonds?

Ons ziekenfonds betaalt jou de kosten voor gezondheidszorg terug en geeft jou een uitkering voor arbeidsongeschiktheid als je daar recht op hebt. Als de tegenpartij aansprakelijk is voor het ongeval, dan krijgt ons ziekenfonds de kosten later terugbetaald van de tegenpartij zelf of van haar verzekeraar.

Arbeidsongeschikt na je ongeval?

Kan je door je ongeval (tijdelijk) niet meer gaan werken? Laat het getuigschrift van arbeidsongeschiktheid dan invullen door je arts en stuur het tijdig op naar ons ziekenfonds. Opgelet, doe je de aangifte verkeerd of te laat, dan mag ons ziekenfonds jou geen (volledige) uitkering betalen.
 
​​

Contacteer ons

Voor alle vragen over jouw ziekteverzekering

Bond Moyson Oost-Vlaanderen

09 333 55 00