Hoe schat je vooraf de kostprijs van je opname?

 

Vraag een schatting aan het ziekenhuis

Om een idee te krijgen van het prijskaartje van je opname, vraag je een schatting aan het ziekenhuis waar je wordt opgenomen.
 
Op de website van het ziekenhuis staat meestal bij welke dienst je terecht kan voor zo’n schatting. Je vindt er vaak ook de gemiddelde prijs en verblijfsduur voor de ingreep die je moet ondergaan.

Zoek de gemiddelde kostprijs zelf op

Ons ziekenfonds berekende voor elk ziekenhuis in België de gemiddelde kostprijs voor jou als patiënt van 16 veelvoorkomende ingrepen.
 

Niet alle kosten worden terugbetaald

De verplichte ziekteverzekering betaalt niet alle ziekenhuiskosten terug. Vraag vooraf informatie, om onaangename financiële verrassingen te vermijden.
 
Voorbeelden:
 
  • Bepaalde esthetische ingrepen worden alleen terugbetaald als ze om medische redenen gebeuren. Is dat niet het geval, dan betaal je de ingreep en de opname volledig zelf.
  • Ziekenhuizen die erkend zijn door de overheid moeten voldoen aan strenge kwaliteitscriteria. Maar voor privéziekenhuizen is er voorlopig geen regelgeving over de uitrusting, veiligheid of kwaliteitsbewaking.
        • Bepaalde ingrepen waarvoor je een terugbetaling krijgt, zoals een cataractoperatie, mogen in een privéziekenhuis worden uitgevoerd. Opgelet, de supplementen kunnen hoog oplopen. Die betaal je volledig uit eigen zak.
        • Vaak voeren privéziekenhuizen ingrepen uit waarvoor je helemaal geen terugbetaling krijgt van de ziekteverzekering of van je hospitalisatieverzekering. Informeer vooraf naar de kostprijs en terugbetaling van je ingreep in het privéziekenhuis of bij ons ziekenfonds.

Contacteer ons

Voor alle vragen over jouw ziekteverzekering

Bond Moyson Oost-Vlaanderen

09 333 55 00