MS

​Ons ziekenfonds betaalt je de officiële tarieven terug van medische prestaties en geneesmiddelen die voor jou van belang zijn. ​​​​​​​​​​​​

Medische behandelingen

We betalen je de officiële tarieven van courante medische prestaties terug. Pas evenwel op met supplementen. Controleer daarom altijd bij je arts of hij supplementen vraagt. Je kan hiervoor ook bij je ziekenfonds terecht.

Raadpleging huisarts

​​Raadpleging neuroloog

​​​NMR-scan

Een NMR-scan wordt bijna volledig terugbetaald.

Via een zoekmodule kan je een overzicht vinden van de officiële honoraria en terugbetalingstarieven van de NMR-scan.

Zoekmodule van het RIZIV

Meer kinesitherapie

Je hebt recht op een onbeperkt aantal terugbetaalde kinesitherapiezittingen als je lijdt aan MS en functionele motorische problemen hebt. Deze ziekte staat op de zogenaamde E-lijst met zware aandoeningen. Die lijst vind je op de website van het RIZIV terug.

Ons ziekenfonds betaalt de kinefactuur terug op basis van het officiële tarief van een raadpleging bij een geconventioneerde kinesitherapeut. Een niet-geconventioneerde kinesitherapeut mag vrij zijn tarieven bepalen. Je betaalt dan zelf de meerkost.

Logopedie

Ben je een MS-patiënt en voldoe je aan bepaalde voorwaarden, dan heb je recht op een terugbetaling van logopedie.

Rust- of ziekenhuis

In een gevorderd stadium kan je als MS-patiënt terecht bij sommige rusthuizen of ziekenhuizen die een specifieke MS-overeenkomst hebben. Deze instellingen zijn gespecialiseerd in de verzorging van MS-patiënten en de ondersteuning van de familie. De rusthuizen werken voor deze opdracht nauw samen met ziekenhuizen.

Je kan in de instelling terecht als je 18 jaar of ouder bent en geen acute medische of chirurgische verzorging nodig hebt, maar wel continue professionele multidisciplinaire verzorging nodig hebt.

De instellingen ontvangen een forfait per dag en per opgenomen patiënt. De tegemoetkoming dekt naast de inhoud van het programma eveneens materiaal, bijkomende voeding en de verplaatsingskosten. Voor deze zaken mag de instelling je dus geen bedrag aanrekenen.

Meer info over de doelgroep, voorwaarden en instellingen vind je op de website van het RIZIV.

Terugbetaling geneesmiddelen

Er bestaan verschillende geneesmiddelen voor de behandeling van MS. Ze genezen MS niet, maar remmen het ziekteproces af. Afhankelijk van de ziektefase waarin je je bevindt, zal je arts je bepaalde geneesmiddelen voorschrijven.

Veel voorkomende groepen van geneesmiddelen die gebruikt worden bij de behandeling van MS zijn Interferonen, Glatirameer-acetaat, Mitoxantrone en Natalizumab. De ziekteverzekering betaalt het gros van deze medisch noodzakelijke geneesmiddelen terug.

  • Mitoxantrone wordt volledig terugbetaald. Je hoeft dus geen remgeld te betalen.

  • De drie andere groepen van geneesmiddelen worden voor 75 procent terugbetaald, of voor 85 procent indien je recht hebt op de verhoogde tegemoetkoming. 

Kijk goed na of er goedkopere alternatieven bestaan voor de geneesmiddelen die je neemt. Spreek erover met je arts. 

Pijnstillers

Je hebt onder bepaalde voorwaarden ook recht op een terugbetaling van pijnstillers. Indien je minstens drie maanden lijdt aan neurogene pijn van centrale of perifere oorsprong (zoals MS) wordt 20 procent van de prijs van bepaalde pijnstillers terugbetaald door het ziekenfonds. Het saldo van 80 procent wordt opgenomen in de maximumfactuur.

Je kan ook opteren voor Parecetamol Mylan, Paracetamol EG of Algostase Mono. Deze geneesmiddelen worden terugbetaald door het ziekenfonds voor chronische patiënten.

Meer informatie over deze maatregel.

Informatie voor:

Contacteer ons

Voor alle vragen over jouw ziekteverzekering

Bond Moyson Oost-Vlaanderen

09 333 55 00