HPV-vaccin voor jongens

​Bond Moyson geeft een tussenkomst in de kostprijs van het vaccin toegediend aan jongens van 14 en 15 jaar oud.​

 

​Het humaan papillomavirus (HPV) is een van de meest besmettelijke seksueel overdraagbare aandoeningen of soa's. Het virus wordt meestal al vanaf de eerste seksuele contacten doorgegeven.

Een besmetting met HPV kan leiden tot het ontstaan van huidaandoeningen en wratten en ontstekingen van de genitale slijmvliezen. Bepaalde types kunnen baarmoederhalskanker veroorzaken. Bijna altijd is een eerdere HPV-infectie de oorzaak voor baarmoederhalskanker. Daarom worden meisjes in het eerste jaar secundair onderwijs vandaag al gratis gevaccineerd. Drie op de tien HPV-gerelateerde kankers - vooral genitale  maar ook mond- en keelkankers - ontstaan echter bij mannen. Daarom adviseert de Hoge Gezondheidsraad om ook jongens te vaccineren.

Sinds september 2019 kunnen alle jongens en meisjes van het eerste jaar secundair onderwijs in Vlaanderen en alle jongens en meisjes van dezelfde leeftijd in het buitengewoon onderwijs al gratis gevaccineerd worden via het CLB.​

Hoeveel bedraagt de terugbetaling?

Er zijn 2 vaccins nodig met een tussenperiode van 6 maanden. Bond Moyson geeft een tussenkomst in de kostprijs van die 2 vaccins tegen HPV. De tussenkomst bedraagt 56,96 euro per vaccin.

Voorwaarden voor de terugbetaling

De 2 vaccins worden toegediend aan mannelijke leden met de leeftijd van 14 of 15 jaar oud.

Hoe krijg je de terugbetaling?

Vraag je apotheker een BVAC-attest of 'aankoopbewijs vaccin', kleef er een ziekenfondsklever van het kind op ​en bezorg dit aan Bond Moyson via het loket of via de rode brievenbussen.

Contacteer ons

Voor alle vragen over jouw ziekteverzekering

Bond Moyson Oost-Vlaanderen

09 333 55 00