Jongerensparen

​Dankzij het jongerensparen van ons ziekenfonds kan je sparen vanaf 14 jaar tot en met 30 jaar en genieten van superinteressante interesten.​​​​​​​​

Rendement

​​

Jongerensparen of voorhuwelijkssparen bezorgt je een flink gevulde spaarpot als je later je eigen weg gaat. Je spaaropbrengst wordt bepaald door:

  • het jaarlijks gespaarde bedrag
  • het aantal jaren dat je spaart
  • de reden van opvraging van je spaargeld (huwelijk, samenwonen, of 30ste verjaardag). 

Wil je genieten van het maximale rendement? Spaar dan zonder onderbreking jaarlijks 48 euro, vanaf het jaar waarin je 14 wordt tot en met het jaar waarin je 30 wordt.

Voorbeeld

Je dochter wordt 14 jaar en je start met Jongerensparen. Elk jaar stort je 48 euro op de rekening. In het jaar waarin ze 30 wordt, beslist je dochter te gaan samenwonen. Ondertussen heb je een bedrag van 816 euro bij elkaar gespaard. Dankzij de interesten van Jongerensparen krijgt je dochter een cadeau van 1825,80 euro. Dat gaat zeker van pas komen bij de jonge samenwoners.

Interesten

In onderstaande tabellen vind je een overzicht van de interesten die toegekend worden bij huwelijk/samenwonen of wanneer je 30 jaar wordt. De tabellen zijn opgebouwd volgens het aantal jaren dat je gespaard hebt en op basis van het maximale spaarbedrag (48 euro).

 ​

Starten

​​​​

​Je kan ten vroegste starten met sparen in het jaar waarin je 14 jaar wordt en ten laatste in het jaar van je 27ste verjaardag.

Ouders, peter, meter, grootouders, suikertante of -nonkel, kortom iedereen kan sparen voor een jongere die in aanmerking komt voor Jongerensparen. De enige voorwaarde is dat de jongere aangesloten moet zijn bij ons ziekenfonds.

Jaarlijks spaar je minimaal 18 euro en maximaal 48 euro.

Reglement jongerensparen (.pdf)

Wat moet je doen?

  1. Schrijf je in voor Jongerensparen.
  2. Je ontvangt een spaarboekje en alle informatie over je spaarrekening.
  3. Na de inschrijving kan je beginnen met storten. De eerste storting kan gebeuren vanaf de eerste maand van het jaar waarin je 14 jaar wordt.
  4. Elk jaar wordt een spaaruittreksel opgestuurd, samen met een nieuwe overschrijving.
  5. Een laatste storting is mogelijk in het jaar van de stopzetting van Jongerensparen.

Je kan ook kiezen voor domiciliëring. Zo ben je zeker van je jaarlijkse spaarbijdrage.

Doe je aan Jongerensparen bij een ander ziekenfonds en wil je aansluiten bij ons ziekenfonds? Dan kan je zonder probleem je spaarbedrag overzetten.

Schrijf je in voor jongerensparen

Je spaargeld opvragen

​​​​​

​Je kan je spaargeld opvragen vanaf de dag dat je huwt, samenwoont of 30 jaar wordt.

Als je gaat samenwonen, ben je niet verplicht je Jongerensparen stop te zetten. Je mag nog verder sparen tot je 30ste verjaardag of tot je huwelijk.

Het spaargeld met de interesten kan enkel door jou opgevraagd worden en niet door de persoon die voor jou spaarde.

Het Jongerensparen kan voortijdig stopgezet worden

Op eigen verzoek

Je beslist om welke reden ook het sparen stop te zetten. Je ontvangt dan het gespaarde bedrag en een samengestelde interest van 2,75 % voor elk gespaard jaar.

Bij gedwongen ontslag

Als je 2 jaar na elkaar niet het minimumbedrag van 18 euro gespaard hebt, dan wordt je Jongerensparen stopgezet. Je ontvangt dan je gespaarde kapitaal en een samengestelde interest van 2,75 % voor elk gespaard jaar.

Bij overlijden

De erfgenaam heeft recht op het gespaarde kapitaal en op een interest die van 3,75 % tot 90 % kan gaan. ​​

Contacteer ons

Voor alle vragen over jouw ziekteverzekering

Bond Moyson Oost-Vlaanderen

09 333 55 00