Verblijfkosten

Bij een hospitalisatie zal het ziekenhuis je een kost per ligdag aanrekenen. Als je daarbij kiest voor een eenpersoonskamer, komen daar ook kamersupplementen bij. ​​​​

Ligdagprijs en daghospitalisatie

​Ligdagprijs

Als patiënt betaal je een vast bedrag per dag dat je in het ziekenhuis verblijft. Dat is je persoonlijk aandeel in de ligdagprijs. Op je ziekenhuisfactuur vind je dit bedrag terug onder de rubriek ‘verblijfskosten’. Hoeveel je betaalt, hangt af van de duur van je verblijf en je hoedanigheid.
 

​Dag 1 Dag 2 tot 90 Na dag 90​

Gewoon verzekerde​

​€ 43,52

​€ 16,25 / dag

​€ 16,25 / dag

​Gewoon verzekerde met kinderen ten laste

​€ 43,52

​€ 16,25 / dag

​€ 5,77 / dag

​Kind ten laste van een gewoon verzekerde

​€ 33,04

​€ 5,77 / dag

​€ 5,77 / dag

Minstens 1 jaar volledig uitkeringsgerechtigde werkzoekende, en personen ten laste

​€ 33,04

​€ 5,77 / dag

​€ 5,77 / dag

​Persoon met recht op verhoogde tegemoetkoming, en personen ten laste​

​€ 5,77

​€ 5,77 / dag

​€ 5,77 / dag

Daghospitalisatie 

Sommige onderzoeken en chirurgische ingrepen kunnen plaatsvinden in het ziekenhuis zonder dat je er moet overnachten. Je komt 's ochtends aan en keert nog dezelfde dag terug naar huis. Dat heet daghospitalisatie of one day clinic en komt vaak voor. 

Tijdens die dag krijg je wel een kamer, die je afhankelijk van je keuze van de arts en het kamertype betaalt.

 • Kies je voor een twee- of meerpersoonskamer? Dan mag het ziekenhuis je niets aanrekenen voor de kamer. Het ziekenhuis mag je ook geen ereloonsupplementen aanrekenen.
 • Kies je voor een eenpersoonskamer? Dan mag het ziekenhuis iets aanrekenen voor de kamer en mogen alle artsen ook meer aanrekenen. Hoeveel meer? Dat vind je op het opnameformulier dat je moet tekenen bij het begin van de daghospitalisatie.

Meer weten

Kamersupplementen

​Supplementen afhankelijk van kamertype

Je kamerkeuze bepaalt mee de kost van je verblijf. Wees je daar dus goed bewust van. Weet ook dat de kwaliteit van de verzorging dezelfde is voor alle kamertypes. Daar mag geen onderscheid in zijn. 

Er zijn drie types van kamers: 

 • gemeenschappelijke kamer
 • tweepersoonskamer
 • eenpersoonskamer 

Kies je voor een eenpersoonskamer, dan mag het ziekenhuis jou daarvoor een bijkomend kamersupplement aanrekenen. Dit supplement wordt niet terugbetaald en betaal je dus volledig zelf. Kies je voor een tweepersoons- of een gemeenschappelijke kamer, dan betaal je geen supplement.

Vrije keuze

Je mag steeds zelf het type kamer kiezen waarin je wenst te verblijven. Dit kan je doen via het opnameformulier dat je moet invullen en ondertekenen aan het begin van je opname in het ziekenhuis. ​

Meer informatie over het opnameformulier.​ 

Geen kamersupplementen 

Het ziekenhuis mag je geen kamersupplementen aanrekenen: 

   • Als je in een twee- of meerpersoonskamer verblijft.

   • Bij opname van een kind dat samen met een begeleidende ouder in het ziekenhuis verblijft (ook niet als je uitdrukkelijk voor een eenpersoonskamer gekozen hebt via een afzonderlijk te ondertekenen document).

   • Als je opgenomen wordt op een eenheid van intensieve zorg of spoedgevallendienst (dit gebeurt immers buiten je wil om). 

Is er geen bed beschikbaar in een kamer van je keuze? Dan kan het ziekenhuis je een ander type kamer geven, maar betaal je wel hetzelfde als voor het kamertype van je keuze.  

   • Voorbeeld. Je hebt gekozen voor een tweepersoonskamer op het opnameformulier. Het ziekenhuis biedt je een eenpersoonskamer aan omdat het geen bed vrij heeft in een tweepersoonskamer. Het ziekenhuis mag je hiervoor geen extra supplementen aanrekenen. 

Beslist het ziekenhuis dat je in een eenpersoonskamer moet verblijven omwille van je gezondheidstoestand of omwille van technische noodzaak van het onderzoek, de behandeling of het toezicht? Dan geldt dezelfde regeling als hierboven, en betaal je dus geen extra supplementen.

Contacteer ons

Voor alle vragen over jouw ziekteverzekering

Bond Moyson Oost-Vlaanderen

09 333 55 00