Wat verandert er op 1 januari 2018?

​Een nieuw jaar brengt nieuwe regels. Ons ziekenfonds geeft je een overzicht van de belangrijkste veranderingen op 1 januari 2018.

 

E-attest, je digitale doktersbriefje

Sinds 1 januari kan je huisarts het ‘getuigschrift voor verstrekte hulp’ of doktersbriefje digitaal naar ons ziekenfonds sturen. Dat digitale doktersbriefje heet het e-attest.

Je hoeft dan niet meer naar een kantoor of brievenbus van ons ziekenfonds om je doktersbriefje te bezorgen. Ons ziekenfonds stort de terugbetaling automatisch op je rekening.

Wat zijn de voordelen van het e-attest?

  • Snel: met het e-attest krijg je je terugbetaling sneller. Zo’n 2 tot 3 werkdagen na de raadpleging bij je huisarts staat het bedrag al op je rekening.
  • Gemakkelijk: je hoeft niet meer naar een kantoor of brievenbus van ons ziekenfonds om je doktersbriefje af te geven. Je kan het dus ook niet verliezen of vergeten binnen te brengen.
  • Veilig: je huisarts stuurt je gegevens elektronisch en beveiligd naar ons ziekenfonds.

Lees meer over het e-attest.

Terugbetaling psychotherapie volwassenen [nieuw]

Vanaf 1 januari doen we ook een terugbetaling van psychotherapie voor volwassenen. We betalen tot 50 euro per kalenderjaar terug.
 
 

Krijg 3 tot 5 % korting op vakanties van diverse touroperators  [nieuw]

Boek je volgende vakantie via het VTF-kantoor in Brussel én ontvang 3 tot 5 % extra korting. Je krijgt korting op het reisaanbod van o.a. Thomas Cook, BTTours, Transeurope. De korting krijg je op het basisverblijf, uitgezonderd supplementen, luchthaventaksen en verzekeringen.

Onze hospitalisatieverzekering helpt je ook na je opname

Met KliniPlan en KliniPlanPlus biedt ons ziekenfonds je 2 opties aan voor een sterke en betaalbare hospitalisatieverzekering. Je kiest zelf de formule die het best aanleunt bij wat jij wil.

Omdat we goed luisteren naar de vragen en behoeften van onze leden, breiden we vanaf 1 januari 2018 de voorwaarden en terugbetalingen van onze hospitalisatieverzekeringen nog verder uit:

  • KliniPlan en KliniPlanPlus komen vanaf nu ook tussen in de kosten voor kinesitherapie tot 3 maanden na je opname. Dus ook als je na je hospitalisatie nog kinesitherapie nodig hebt, komt onze hospitalisatieverzekering daarin tussen.
  • Het maximumbedrag voor de terugbetaling van alle kosten van vóór of na je ziekenhuisopname wordt opgetrokken naar 500 euro voor KliniPlan en naar 800 euro voor KliniPlanPlus.

Lees meer over onze hospitalisatieverzekeringen KliniPlan en KliniPlanPlus.

Terugbetaling niet-vergoedbare tandzorgen

Je krijgt voor tandheelkundige ingrepen, die niet door de ziekteverzekering terugbetaald worden, een financiële tegemoetkoming.​​

Voor prestaties vanaf 01.01.2018 krijg je tot 15% (ipv 20%) van de kosten terugbetaald tot maximaal 200 euro en dit om de twee jaar.

Lees meer over onze terugbetaling niet-vergoedbare tandzorgen

Vlaamse Sociale Bescherming

In februari krijg je een brief van onze zorgkas om je jaarlijkse solidaire zorgpremie te betalen. Zo verbeter je de levenskwaliteit van meer dan 300 000 zorgbehoevenden in Vlaanderen.

In 2018 stijgt de zorgpremie met 1 euro. In plaats van 50 euro betaal je vanaf dit jaar 51 euro. Heb je recht op de verhoogde tegemoetkoming, dan bedraagt je premie vanaf dit jaar 26 euro in plaats van 25 euro.

Ook nieuw vanaf 1 januari 2018: de opschortingsperiode wordt geschrapt. Dat betekent dat je altijd recht hebt op een tegemoetkoming als je zorgbehoevend wordt en voldoet aan de voorwaarden.

Vroeger verloor je gedeeltelijk je recht op een tegemoetkoming als je je zorgpremie niet of te laat betaalde. Toch kan je het best elk jaar je zorgpremie juist betalen. De Vlaamse overheid legt namelijk geldboetes op als je dat niet doet. Je loopt dan het risico op een boete van 250 euro (100 euro bij verhoogde tegemoetkoming).

Lees meer over de zorgkas van ons ziekenfonds en de tegemoetkomingen van de Vlaamse Sociale Bescherming.

Zelfstandigen hebben sneller recht op uitkering

Het nieuwe jaar brengt goed nieuws voor zelfstandigen. Vanaf 1 januari heb je als zelfstandige sneller recht op een uitkering voor arbeidsongeschiktheid.
Werd je vóór 1 januari arbeidsongeschikt als zelfstandige, dan moest je een wachttijd van 28 dagen doorlopen voor je recht had op een uitkering.
Sinds 1 januari bedraagt die wachttijd nog maar 14 dagen.
Let op! Dit betekent ook dat je als zelfstandige je arbeidsongeschiktheid sneller moet aangeven bij ons ziekenfonds. Stuur je getuigschrift van arbeidsongeschiktheid binnen 14 dagen na het begin van je ziekte met de post naar ons ziekenfonds. Als we je aangifte te laat ontvangen, dan zijn we verplicht om 10 % van je uitkering in te houden.
Lees meer over de aangifte van je arbeidsongeschiktheid als zelfstandige, werknemer of werkzoekende. Vanaf 1 januari 2018 vind je hier de nieuwe regeling voor zelfstandigen.

Huisarts wordt 1,68 % duurder, remgeld stijgt niet

Op 19 december bereikten de ziekenfondsen en de artsen een akkoord over de dokterstarieven. Daarin zetten ze de krijtlijnen uit voor de komende 2 jaar:

  • Raadplegingen van huisartsen en specialisten stijgen met 1,68 %. Daardoor kost een doktersbezoek in 2018 25,42 euro.

  • De erelonen van andere artsen stijgen met 1,5 %.

  • De honoraria van medische beeldvorming en klinische biologie worden met 1,25 % geïndexeerd.

  • Sommige verstrekkingen, zoals het globaal medisch dossier, worden niet geïndexeerd.

  • Het remgeld slaat ook niet op. Dat is goed nieuws voor de patiënt.

Daarnaast kwamen artsen en ziekenfondsen overeen om de stijgende ereloonsupplementen aan te pakken. Zo komt er voor verschillende chirurgische ingrepen een verplichte kostenraming vooraf.

Persbericht RIZIV

​​

Contacteer ons

Bond Moyson West-Vlaanderen

President Kennedypark 2
8500 Kortrijk

056 230 230