Dikke arm bij borstkankerpatiënt

​Een dikke arm of lymfoedeem is een pijnlijke complicatie die voorkomt bij zo’n 20% van de mensen met borstkanker, nadat de lymfeklieren in de oksel verwijderd werden.

 

Wat is lymfoedeem?

Lymfoedeem kan op elk moment na de behandeling van borstkanker opduiken. Lymfoedeem is een opstapeling van lymfevocht in het bindweefsel als gevolg van een gebrekkige of geblokkeerde afvloei. Daarom veroorzaakt dit een dikke arm. Ze kan het gevolg zijn van de kanker zelf, waarbij kankercellen de lymfevaten in de arm blokkeren, of van de operatie of bestralingen, waarbij de lymfewegen beschadigd werden.

Wel of niet bewegen met de dikke arm?

Dankzij tal van studies hierover kan met zekerheid gesteld worden dat sporten, zelfs krachttraining met de dikke arm, de klachten niet verergert. Voor mensen met een dikke arm na borstkanker, is er dus geen enkele reden om niet te sporten. Integendeel, een actieve levensstijl en krachttraining hebben een gunstige invloed op de levenskwaliteit.

 

Gezocht: vrouwen en mannen met lymfoedeem na borstkanker

Steeds meer mensen volgen een behandeling tegen borstkanker. Zo’n 20 % van hen ontwikkelt daarbij lymfevocht na het verwijderen van de lymfeklieren in de oksel.

Er loopt een groot universitair onderzoek waarbij onderzoekers het effect nagaan van manuele lymfedrainage, aangevuld met huidzorg, oefentherapie en compressietherapie.
Heb jij lymfoedeem aan de arm of hand na de behandeling van borstkanker? Dan kan je deelnemen aan dit onderzoek. Je kan hiervoor terecht in de ziekenhuizen UZ Gent, UZ Leuven, UZ Antwerpen, UMC Sint-Pieter Brussel en AZ Groeninge Kortrijk. Je krijgt dan een uitgebreide en gratis behandeling van je lymfoedeem in ruil voor je deelname.
 
  • Meer info over het onderzoek? Mail naar tessa.devrieze@kuleuven.be of bel naar 016 34 50 05.
  • Meer info over de terugbetalingen bij lymfoedeem.
  • Bond Moyson Medishop heeft compressietherapie toestellen die ze verhuurt. Ook compressie armkousen en handschoenen worden door onze bandagisten opgemeten en afgeleverd (met een voorschrift van specialist is er een terugbetaling mogelijk). En Bond Moyson biedt een terugbetaling voor arm- of beenhuls. Meer info lees je hier.

 

Verschenen op 28 september 2015 met medewerking van www.gezondheidenwetenschap.be

Contacteer ons

Bond Moyson West-Vlaanderen

President Kennedypark 2
8500 Kortrijk

056 230 230