Bevolkingsonderzoek Aangeboren aandoeningen

​Met het Bevolkingsonderzoek Aangeboren Aandoeningen worden pasgeboren baby’s getest op 12 ziektes. Deze ziektes zijn zeldzaam, maar hebben vaak serieuze gevolgen. Door ze vroeg te ontdekken, kan de behandeling snel starten. Deelname aan het bevolkingsonderzoek is gratis, maar niet verplicht.

 

​Hoe werkt het?

Alle ouders van pasgeboren baby's in Vlaanderen kunnen bij hun kindje een bloedstaal laten afnemen vanaf 72 tot en met 96 uur na de geboorte. In de volksmond wordt dit ook wel de ‘hielprik’ genoemd, hoewel de bloedstaal tegenwoordig wordt afgenomen met een prikje in de rug van de hand. De analyse van de bloedstaal levert informatie op over 12 ziektes.
 
Als je binnen de drie weken na het onderzoek niets hoort, zijn er geen afwijkingen gevonden. Is het resultaat wel afwijkend, dan is bijkomend onderzoek nodig. Je arts zal dan contact met jou opnemen.
Het is belangrijk om te weten dat een screening geen diagnose is. Dat betekent dat ziektes bij een screening gemist kunnen worden. Als je baby symptomen heeft, zal de kinderarts dit opnieuw onderzoeken, ook al was de screening normaal.
 
Meer info over het bevolkingsonderzoek vind je hier.

Toestemming

De bloedprik wordt meestal door een vroedvrouw of door de huisarts afgenomen. Die moet je vooraf informeren over het bevolkingsonderzoek en dan mondelinge toestemming vragen. Als je toestemming geeft, zal er gescreend worden op alle 12 ziektes. Het is niet mogelijk om maar op een paar ziektes te screenen en niet op de rest.
Je beslist zelf als mama/papa of je deelneemt of niet. Informeer je goed. Dan weet je wat het onderzoek inhoudt en wat de bedoeling ervan is.  Deelnemen aan het bevolkingsonderzoek is niet verplicht, maar het wordt sterk aangeraden in het belang van de baby.
Als je niet wil deelnemen aan het bevolkingsonderzoek, moet je dit schriftelijk meedelen met een weigeringsformulier. Dat document vind je hier.
 

Geïnteresseerd in gezonde nieuwtjes?

In onze nieuwsbrieven
over gezondheid, rugklachten of diabetes vind je alles.

Contacteer ons

Bond Moyson West-Vlaanderen

President Kennedypark 2
8500 Kortrijk

056 230 230