Het juiste hoofdkussen

Je hoofdkussen is belangrijk voor de ondersteuning van je hoofd en wervelkolom terwijl je slaapt. Indien je ’s morgens een onuitgeslapen gevoel hebt en spanningen voelt in de schouders of nek, slaap je misschien wel op een hoofdkussen dat je niet de nodige ondersteuning biedt. Een gepast slaapkussen neemt eventuele spanningen in je schouders of nek weg. Het beste hoofdkussen op zich bestaat niet. Want we hebben niet allemaal dezelfde slaaphouding, niet hetzelfde lichaam en niet dezelfde lichamelijke aandoeningen. Om het meest geschikte hoofdkussen te kiezen, kan je wel rekening houden met enkele algemene richtlijnen.

 

​Hou rekening met je lichaamsprofiel

De beste houding van je nek tijdens je slaap is die waarin je hoofd zich in het verlengde van je wervelkolom bevindt, net in dezelfde relatie zoals wanneer je rechtop zou staan. Als stelregel om je kussen te kiezen geldt daarom dat het kussen de juiste hoogte moet hebben om je hoofd in het verlengde van je wervelkolom te houden. Dit geldt voor alle slaaphoudingen.

Als je stevig gebouwd bent met brede schouders, kies je beter een dikker en hoger hoofdkussen. Indien je een smalle lichaamsbouw hebt, kies je beter een dunner en lager hoofdkussen.

Slaaphouding speelt mee

  • Ben je een rugslaper? Dan kies je best voor een dunner en matig hard kussen.
  • Ben je een zijslaper? Dan is een hoger en stevig kussen beter, dat de holte tussen je schouder en nek voldoende opvult.
  • Een buikslaper? Kies dan een zacht, platter en sterk luchtdoorlatend kussen. Buikslapen is niet zo gunstig. Je slaapt immers met je hoofd gedraaid, en belast daardoor je nekwervels en –spieren meer.

Welk materiaal?

Hou bij de keuze van je hoofdkussen ook rekening met de samenstelling van de vulling en omtrek van het kussen. Er bestaan verschillende soorten materialen: latex, synthetisch materiaal, traagschuim, natuurvullingen zoals dons en veren, boekweit... Het aanbod is groot!
Elk van deze materialen heeft zijn voor- en nadelen. Hou bij je afweging rekening met mogelijke allergieën, je budget, de onderhoudsmogelijkheden, het comfortgevoel en de duurzaamheid van het materiaal. Je kan ook nagaan of het kussen voldoende veerkracht biedt. Dit kan je testen door het midden van het  kussen in te drukken en te kijken of het zijn oorspronkelijke vorm terug aanneemt wanneer je je handen wegneemt. Binnen al deze mogelijkheden, wordt een gevederde vulling minst aangeraden op vlak van slaapkwaliteit, ochtendlijke nekpijn en comfortgevoel.

Voor de zweters

Zweet je makkelijk tijdens je slaap? Dan is een kussen gemaakt uit anti-transpiratiestof interessant. Hierdoor wordt het transpiratievocht gelijkmatig verspreid, wat zorgt voor een snellere verdamping en een perfecte vochtregulatie. Een hoofdkussen dat je bovendien mag wassen is in dit geval ook zeer nuttig.

Tegenwoordig bestaan er ook kussenbeschermers die je kussen een langere levensduur garanderen.

In elk geval: Vooraleer je een hoofdkussen aankoopt, uittesten is de boodschap!
 

 

Verschenen op 14 januari 2014 en herzien op 13 januari 2018 met medewerking van Roseline D'hooge, Doctor in de Motorische Revalidatie en Kinesitherapie, Lic. Manuele Therapie

Geïnteresseerd in gezonde nieuwtjes?

In onze nieuwsbrieven
over gezondheid, rugklachten of diabetes vind je alles.

Contacteer ons

Bond Moyson West-Vlaanderen

President Kennedypark 2
8500 Kortrijk

056 230 230