Vlaams bevolkingsonderzoek dikkedarmkanker

Het Vlaams Bevolkingsonderzoek Dikkedarmkanker geeft mannen en vrouwen van 50 tot en met 74 jaar de kans om elke twee jaar een stoelgangtest te doen. Je neemt thuis zelf een staal van je stoelgang. Het onderzoek van het staal in het labo is gratis.

De test spoort bloed op in de stoelgang. Bloed kan wijzen op poliepen, mogelijke voorlopers van kanker in de dikke darm. Bij een afwijkend resultaat is een gericht kijkonderzoek van de dikke darm nodig. 

Vroegtijdige opsporing van dikkedarmkanker verhoogt de kans op genezing. De behandeling is minder zwaar en je herstelt ook sneller. Deelname is gratis en vrijwillig. Je beslist zelf of je meedoet of niet. De Vlaamse overheid raadt het alvast aan. Praat er over met je (huis)arts. 

Voor wie

Het bevolkingsonderzoek naar dikkedarmkanker richt zich enkel tot mannen en vrouwen van 50 tot en met 74 jaar.

Ben je jonger dan 50 en ouder dan 74?
Het is voor jou niet mogelijk om deel te nemen aan het bevolkingsonderzoek. Als je je zorgen maakt over je risico op dikkedarmkanker, neem dan contact op met je huisarts. 
 


 

 

 

 

 

 

Hoe werkt het

Hoe werkt het?

Mensen van 50 tot en met 74 jaar die in Vlaanderen wonen krijgen een uitnodigingsbrief met afnametest. Met de set neem je een stoelgangstaal en dit stuur je samen met het antwoordformulier naar het labo. Met de stoelgangtest  kan  bloed in de stoelgang opgespoord worden dat met het blote oog niet te zien is. Dat bloed kan wijzen op de aanwezigheid van poliepen of dikkedarmkanker. In het labo onderzoekt men het staal. Binnen 14 kalenderdagen krijgen jij en je (huis)arts het resultaat. In de resultaatsbrief kan het volgende staan:

 • De test was niet afwijkend
  Dat is zo bij 95 op 100 mensen. Je laat je stoelgang het best elke twee jaar onderzoeken. Je ontvangt na 2 jaar opnieuw een uitnodigingsbrief met een afnameset. Heb je intussen klachten? Ga dan naar je (huis)arts.
 • De test was afwijkend
  Er zit bloed in de stoelgang. Dat is zo bij 5 op 100 mensen. Dan is een kijkonderzoek of coloscopie nodig. De specialist onderzoekt dan de binnenkant van de dikke darm met een lange, soepele buis. Dit onderzoek gebeurt meestal in het ziekenhuis. Dat kan onder verdoving.
  Je vraagt het onderzoek aan via je huisarts of maakt zelf een afspraak met de specialist die het onderzoek zal doen. Slechts bij 1 op de 10 mensen waarbij de test afwijkend was, is er sprake van dikkedarmkanker.

Deelname aan het Bevolkingsonderzoek Dikkedarmkanker is gratis. De afnameset en het onderzoek in het laboratorium kosten jou dus niets. Wanneer er verder onderzoek of behandeling nodig is, valt dit onder de verplichte ziekteverzekering en dan wordt wel een persoonlijke bijdrage gevraagd.

Hoe werkt de afname test?

Wanneer word je uitgenodigd?

Je wordt uitgenodigd vanaf 50 jaar. Maar niet iedereen van 50 tot en met 74 jaar wordt in hetzelfde jaar uitgenodigd. Steeds de pare leeftijden komen aan bod.
Wil je weten wanneer je een uitnodiging met een afnameset in de brievenbus mag verwachten? Dat kan via MyHealthViewer​.

Meer weten over het bevolkingsonderzoek?

Bel gratis naar het Centrum voor Kankeropsporing op 0800 60160

tussen 9 en 12 uur en 13 en 16 uur, stuur een e-mail naar info@bevolkingsonderzoek.be, of surf naar www.bevolkingsonderzoek.be/dikkedarmkanker.

Heb je vragen over je persoonlijke medische situatie, neem contact op met je huisarts.​

Waarom dit onderzoek

​Waarom dit bevolkingsonderzoek?

Jaarlijks krijgen meer dan 5.000 mensen in Vlaanderen de diagnose dikkedarmkanker. Het risico op dikkedarmkanker stijgt sterk vanaf 50 jaar.

Dikkedarmkanker groeit traag. Het begint meestal met poliepen in de dikke darm. Een poliep is een kleine zwelling aan de binnenkant van de dikke darm. Poliepen zijn meestal goedaardig en geven geen klachten. Soms groeien ze echter uit tot kanker. Het is een heel langzaam proces. Het duurt gemiddeld 10 jaar voor een poliep dikkedarmkanker wordt. Waarom iemand poliepen krijgt of waarom ze kwaadaardig worden, is meestal niet bekend. Je kan de poliepen wel laten wegnemen.

Doordat poliepen geen klachten geven wordt dikkedarmkanker vaak laat ontdekt. Hoe kleiner het gezwel, hoe meer kans je hebt om te genezen. Daarom is het belangrijk om de kanker vroeg op te sporen. Vroege opsporing zorgt er ook voor dat de behandeling minder zwaar is en dat je sneller herstelt.

Deelnemen

​Wel of niet deelnemen aan het bevolkingsonderzoek?

Het bevolkingsonderzoek naar dikkedarmkanker wordt aanbevolen voor mannen en vrouwen van 50 t.e.m. 74 jaar met oog op het vroeg opsporen van de ziekte. Uiteraard beslis je zelf of je al dan niet deelneemt. Daarom sommen we de voor- en nadelen voor je op.

Voordelen van deelname

 • Poliepen worden vroegtijdig ontdekt, vóór je klachten hebt. De behandeling is dan meestal minder zwaar en je hebt meer kans om te genezen.
 • De stoelgangtest kun je makkelijk zelf doen. Gewoon bij je thuis.
 • De afnameset en het onderzoek van je stoelgangstaal in het labo zijn gratis voor alle mannen en vrouwen van 51 tot en met 74 jaar.
 • Het duurt hoogstens 14 kalenderdagen voordat jij en je (huis)arts het resultaat van het onderzoek ontvangen.
 • De kwaliteit van het onderzoek wordt streng bewaakt en alle resultaten worden nauwgezet opgevolgd.

Nadelen van deelname

 • Geen enkel onderzoek biedt volledige zekerheid. Dat geldt ook voor de stoelgangtest. Soms worden bloedsporen gevonden terwijl er niets aan de hand is. Soms worden geen bloedsporen gevonden terwijl er toch poliepen zijn of later dikkedarmkanker wordt vastgesteld. Poliepen bloeden immers niet altijd.
 • De stoelgangtest is een momentopname. Daarom wordt de test best om de 2 jaar herhaald. Maar poliepen of dikkedarmkanker kunnen ook tussen twee stoelgangtesten in ontstaan. Heb je klachten? Stap naar je arts.
 • Het is mogelijk dat je onnodig wordt behandeld. Poliepen, de voorlopers van dikkedarmkanker, groeien heel langzaam en worden niet altijd kwaadaardig. Tijdens een coloscopie worden ze hoe dan ook verwijderd, ook als ze nooit kwaadaardig zouden worden. Dat is er immers niet aan te zien.
 • Als het resultaat afwijkend is, moet je een kijkonderzoek (coloscopie) ondergaan. Pas daarna weet je zeker of je dikkedarmkanker hebt of niet. Het kijkonderzoek (coloscopie) is een veilig onderzoek maar houdt zoals elke medische ingreep ook risico’s in. Uitzonderlijk kunnen er problemen optreden zoals een scheurtje in de darmwand of een bloeding. Meestal kunnen deze problemen ter plekke door de arts die het kijkonderzoek doet worden behandeld, maar soms is er een bijkomende operatie nodig. Er is een heel kleine kans op overlijden als gevolg van een kijkonderzoek.

Meer info

Bel gratis naar het Centrum voor Kankeropsporing op 0800 60160
tussen 9 en 12 uur en 13 en 16 uur, stuur een e-mail naar info@bevolkingsonderzoek.be, of surf naar
Heb je vragen over je persoonlijke medische situatie, neem contact op met je huisarts.

Verschenen op 6 januari 2016 en aangepast op 7 januari 2020 met medewerking van Centrum voor Kankeropsporing en dr. Bart Demyttenaere, gynaecoloog-adviserend geneesheer NVSM

Geïnteresseerd in gezonde nieuwtjes?

In onze nieuwsbrieven
over gezondheid, rugklachten of diabetes vind je alles.

Contacteer ons

Bond Moyson West-Vlaanderen

President Kennedypark 2
8500 Kortrijk

056 230 230