Griepvaccin

10 vragen over griepvaccinatie

1. Waarom vaccineren tegen griep?

Vaccinatie is de enige manier om je tegen griep en vooral de gevolgen ervan te beschermen. Griep is een zeer besmettelijke ziekte die elke winter opnieuw opduikt. Gemiddeld krijgt ongeveer één op tien mensen griep. Meestal genezen ze vanzelf na enkele dagen, maar bij sommige mensen kan de griep ernstige gevolgen hebben. Elk jaar sterven er ook honderden aan de gevolgen van griep. Als je gevaccineerd bent, dan is de kans dat je griep krijgt veel kleiner. Als je toch griep krijgt, dan word je met een vaccinatie minder ziek en is de kans op complicaties zoals longontsteking ook veel kleiner.

2. Voor wie is vaccinatie tegen griep belangrijk?

 • Iedereen ouder dan 65 jaar.
 • Zwangere vrouwen in het tweede of derde trimester van hun zwangerschap op het ogenblik van het griepseizoen. Indien noodzakelijk kan het ook in het eerste trimester van de zwangerschap, studies hebben aangetoond dat het griepvaccin ook dan geen kwaad kan. Lees hier meer over zwangerschap en vaccinatie.
 • Alle mensen vanaf de leeftijd van 6 maanden met diabetes of een andere chronische ziekte van bijvoorbeeld hart, longen (ernstig astma of COPD), lever, nieren of spieren. Of mensen met een verminderde weerstand door een andere ziekte of door een behandeling.
 • Alle personen opgenomen in een woonzorgcentrum of ziekenhuis.
 • Alle mensen die samenwonen met de bovengenoemde risicopersonen of die zorgen voor kinderen jonger dan 6 maanden.
 • Personeel in de gezondheidssector.
 • Ook voor gezonde mensen vanaf 50 jaar kan vaccinatie zinvol zijn. Bespreek dit met je huisarts.

Meer details over de doelgroepen vind je in het advies van de Hoge Gezondheidsraad.

3. Wanneer je laten vaccineren?

Je laat je best tussen midden oktober en midden november vaccineren. Zolang de griep niet is doorgebroken, blijft vaccinatie nuttig. Het vaccin beschermt pas na twee weken en werkt maar goed voor één winterperiode. Elk jaar moet je dus opnieuw een griepvaccin krijgen.

4. Hoe je laten vaccineren?

 • Vraag een voorschrift aan je arts.
 • Haal daarmee het vaccin bij de apotheker.
 • Laat dan zo snel mogelijk het vaccin door je arts of thuisverpleegkundige plaatsen. Bewaar het vaccin in de koelkast, anders wordt het waardeloos. Het is nog beter om het vaccin pas af te halen net voor je afspraak bij je huisarts of thuisverpleegkundige.

5. Wat kost een griepvaccin?

 • Het griepvaccin kost ongeveer 11 à 13 euro, maar wordt voor de helft terugbetaald door de sociale zekerheid aan mensen uit de risicogroepen (zie vraag 2). Je moet eerst langs bij je arts voor een voorschrift voor het vaccin. Vraag aan de arts dat hij op het voorschrift “derdebetalersregeling van toepassing” schrijft, dan weet de apotheker dat de patiënt tot een risicogroep behoort en moet hij/zij 6 euro betalen in plaats van 11 à 13 euro.
 • Ons ziekenfonds geeft je daarnaast nog een extra voordeel: tot 25 euro per jaar voor erkende vaccins. Dit bedrag kan je dus ook gebruiken voor de aankoop van een griepvaccin. Als je je voordeel van 25 euro dit jaar nog niet voor andere vaccins gebruikt hebt, dan krijg je je griepvaccin dus gratis. Neem een kijkje bij onze ledenvoordelen.

 • Voor mensen die in een woonzorgcentrum wonen is het vaccin gratis in Vlaanderen.

6. Elk jaar een griepvaccinatie?

Ja. Elk jaar zijn er andere griepvirussen en krijgt het griepvaccin een andere samenstelling, afgestemd op de virussen die naar verwachting de komende winter veel zullen voorkomen. Bovendien is de bescherming door het vaccin slechts tijdelijk. Na een half jaar tot een jaar is het vaccin meestal uitgewerkt. Dus ook als je vorig jaar de griep had, laat je je dit jaar best vaccineren.

7. Moet je je laten vaccineren als je nog nooit griep hebt gehad?

Sommige mensen krijgen inderdaad zelden griep, maar zeg nooit “nooit”! Als je tot een van de risicogroepen behoort, maak je bij een griep evenveel kans op ernstige verwikkelingen als alle anderen uit die groep. Daarom is het raadzaam om ieder jaar de griepprik te halen.

8. Heeft het griepvaccin bijwerkingen?

Soms treedt op de plaats van de prik (de bovenarm) wat pijn, roodheid of een kleine zwelling op. Dit gaat na enkele dagen vanzelf over. Klachten als hoofdpijn en koorts zijn zeldzaam.

Allergische reacties komen zelden voor. Personen die allergisch zijn voor kippeneiwit mogen zich niet laten inenten.

9. Kan je griep krijgen door het griepvaccin?

Het griepvaccin bevat geen levende virusdeeltjes en kan dus geen griep veroorzaken. Door het spuitje maakt je lichaam wel verdedigingsstoffen aan. Dit kan soms lichte ongemakken geven, maar het maakt je niet echt ziek. Wanneer je kort na de vaccinatie toch ziek wordt, dan werd je waarschijnlijk net vóór de inspuiting al besmet of gaat het om een ander virus dat bijvoorbeeld een verkoudheid veroorzaakt.

10. Kan je toch griep krijgen als je gevaccineerd bent?

Als je gevaccineerd bent, dan kan je toch nog griep krijgen.

 • Het duurt twee weken voor je lichaam voldoende afweerstoffen maakt om je te beschermen tegen griep. Als je binnen die twee weken met het griepvirus in aanraking komt, dan kan je toch griep krijgen.
 • Bovendien beschermt het vaccin alleen tegen de griepvirussen die in het vaccin zitten. Als er toevallig een virus opduikt dat niet in vaccin zit, dan kan je toch griep krijgen.
 • Als je afweersysteem verzwakt is (bijvoorbeeld door ziekte, ouderdom of bepaalde geneesmiddelen), dan is het mogelijk dat het vaccin minder goed aanslaat en beschermt. Je kan dan toch ziek worden. Maar meestal zijn de gevolgen minder erg.
 • Het griepvaccin beschermt alleen tegen de griep en niet tegen andere virussen die vergelijkbare klachten kunnen geven, zoals bijvoorbeeld een verkoudheid.

Meer info?

Praat erover met je arts of apotheker. Of surf naar www.griepvaccinatie.be 

 

 

 

 

Minder kans op griep

Enkele voorzorgsmaatregelen verminderen je kans op besmetting

 • Was je handen regelmatig met water en zeep. Je kan ook reinigende doekjes met alcohol gebruiken.
 • Gebruik tijdens het hoesten of niezen papieren zakdoekjes. Gooi het papiertje daarna meteen in een afgesloten vuilnisbak. Het je geen zakdoek, bedek dan je neus en mond met de hand.
 • Maak harde oppervlakken en voorwerpen (bijvoorbeeld het aanrecht, keukengerei, kranen, telefoons, trapleuningen en deurklinken) regelmatig schoon, met een normaal schoonmaakproduct.
 • Als je ziek bent, blijf dan thuis. Ga niet werken of naar school.
 • Raadpleeg je arts als je griepsymptomen hebt.
 • Een jaarlijkse griepprik is de beste bescherming tegen griep.

Verschenen op 17 september 2014 en aangepast op 26 oktober 2017 met medewerking van Vlaams Griepplatform, Vlaams Agentschap Zorg&Gezondheid, VIG

Contacteer ons

Bond Moyson West-Vlaanderen

President Kennedypark 2
8500 Kortrijk

056 230 230