Hoe vaak naar de tandarts

 

Adviezen

Als volwassene minstens 1 x per jaar naar de tandarts. Voor kinderen minstens 2x per jaar. Neem je kind voor de eerste maal mee vanaf 2 jaar.

 

Neem je je kind voor de eerste maal mee vanaf 2 jaar, dan worden ze vroeg vertrouwd met de tandarts. Regelmatige controle om de 6 maanden is het beste om de kijken of er eventueel gaatjes ontstaan en de wissel van melktanden naar volwassentanden vlot en goed verloopt. Gaatjes die vroeg worden opgespoord zijn gemakkelijker te behandelen.​

Wie zijn de mondzorgexperten?

  • Algemene tandarts: courante behandelingen in de mond. Verwijst zijn patiënten indien nodig door naar gespecialiseerde zorgverstrekkers
  • Paradontoloog: tandarts gespecialiseerd in parodontologie. Deze tandartsen hebben een aanvullende opleiding gevolgd over de steunweefsels van de tanden (tandvlees, kaakbot, vezels die de tanden vasthouden).
  • Stomatoloog: is zowel arts als tandarts. Zijn gespecialiseerd in chirurgie van tanden en kaaksbeenderen.
  • Dentaaltechnicus: maakt en herstelt tandprotheses en andere hulpmiddelen (bv. mondbeschermers) in opdracht van de tandarts.
  • Tandartsassistent: assisteert de tandarts in de dagdagelijkse praktijk. Heeft niet de bevoegdheid in de mond te kijken.
  • Orthodontist of beugeltandarts is een specialist in de orthodontie. Deze gespecialiseerde tandarts volgt de vorm, groei en ontwikkeling van het gebit en kaken op en verbetert dit door middel van beugels.
  • Endodontoloog: gespecialiseerde tandarts voor het uitvoeren van complexe wortelkanaalbehandelingen.

 

Wat is jouw risico op gaatjes?
Doe de eenvoudige test!

met medewerking van het Vlaams Kenniscentrum Mondgezondheid, 2018

Kiezen voor je tanden

Ga zeker één keer per jaar naar de tandarts!

Contacteer ons

Bond Moyson West-Vlaanderen

President Kennedypark 2
8500 Kortrijk

056 230 230