Hoe poets je goed?

​​Het doel van het tandenpoetsen is de tandplak regelmatig verwijderen. Tandplak zet zich vast op de tanden en dan vooral op de kauwvlakken en groeven tussen de tanden. 

Poetsen

Minstens 2 keer per dag (’s morgens of op een ander moment) gedurende minstens 2 minuten tanden poetsen, biedt een goede bescherming. Wanneer je slechts 1 keer poetst, is er heel wat minder bescherming. Een poetsbeurt voor het slapengaan verdient dan de voorkeur. Veelvuldig spoelen na het poetsen is niet nodig. Het advies van tandartsen is zelfs niet naspoelen (tandpasta uitspuwen) of met een weinig water spoelen. Na het poetsen je tandenborstel goed spoelen en droog bewaren in een beker met borstelkop naar boven.

Een zure drank gedronken of zuur voedingsmiddel gegeten? Wacht een uurtje met poetsen van je tanden. Door de combinatie zuur en borstelen verslijten de tanden extra snel.Gebruik een tandenborstel met kleine borstelkop, half harde haartjes (medium) en een stevig handvat of een elektrische tandenborstel. Neem elk seizoen een andere tandenborstel of vroeger als de haren uit elkaar staan.
Een gewone tandenborstel is mits een goede techniek even goed als een elektrische tandenborstel.

 

Gebruik tandpasta met fluoride erin. Een erwtje is voldoende tot 6 jaar. Nadien gebruik je 1 à 2 cm tandpasta.

 

 

 

Begin met de buitenzijde van je tanden. Poets daarna de binnenzijde van je tanden op dezelfde wijze, schuin tegen je tandvlees en maak een cirkelvormige beweging.

 

 

 

Voor de binnenkant van de snijtanden plaats je je tandenborstel vertikaal en poets je met cirkelvormige bewegingen.

 

 

  

  

Poets de kauwvlakken tot slot met schrobbende bewegingen.

 

 

 

Tip: Houd een vaste volgorde aan, zo is er minder kans dat er plekjes worden vergeten. Poets bijvoorbeeld eerst de binnenkant en daarna de buitenkant van alle tanden. Eindig met de kauwvlakken.

Wat is jouw risico op gaatjes?
Doe de eenvoudige test!

Bij kinderen  • 0 tot 2 jaar:

    Begin te poetsen van bij de doorbraak van het eerste tandje. Zo wordt je kind het langzamerhand gewoon en het beschermt tegen gaatjes. Een gaaf melkgebit is de beste garantie voor een gezond definitief gebit. De tandjes poetsen kan met een tandenborstel met een klein kop. Voor kinderen vanaf 6 maanden (1ste tandje) tot en met 5 jaar bestaat er speciale peuterpasta’s met minder fluoride (lager dan 1000 ppm). Gebruik een klein beetje peutertandpasta. Neem baby of peuter op de schoot voor het poetsen. Zo zit je kind stabiel.
  • 2 tot 6 jaar:

    Gebruik een tandenborstel met een kleine kopje en een steel voor de grip. Gebruik een aangepaste fluoride tandpasta (<1000ppm). Laat je kind zelf 2 maal per dag gedurende minstens 2 minuten zijn tanden poetsen, zo leren ze het zelf. Poets daarna de tanden van je kind nog even na, poets vooral de binnenzijde van de tanden. Kinderen poetsen vooral de tanden vooraan.
  • 6 tot 12 jaar:

    Zie er op toe dat je kind elke dag minstens 2 keer poetst, ’s morgens en ’s avonds. De allerbelangrijkste poetsbeurt is de avond poetsbeurt. Zorg voor een aangepaste tandenborstel en tandpasta (1000-1500ppm). Tip: help je kind bij het tanden poetsen tot 10 jaar.

 

Meer info op onze website:

 
 

Met een beugel

Met een beugel is het extra belangrijk om goed te poetsen! Telkens je eet blijven er voedselresten plakken. Als deze te lang blijven zitten dan klonteren ze samen tot tandplak op de tanden en tandvlees. Tandplak zorgt voor een slechte adem, gaatjes en tandvleesontsteking (bloedend, gezwollen, rood tandvlees). Dingen die je allemaal wil vermijden!

Met een beugel moet je meer en langer poetsen omdat de kans op gaatjes en verkleuringen groter zijn dan bij wie geen beugel draagt, vooral op en rond het stukje tand waar de beugel op kleeft of staat. Tanden poetsen met een beugel is niet moeilijker dan anders want de principes zijn hetzelfde als bij poetsen zonder beugel. 

Zachtjes poetsen met een zachte tandenborstel en tandpasta met fluoride (vraag de orthodontist welke de voorkeur heeft). Poets overal: voorkant, achterkant, bovenaan, onderaan. Sla geen plekje over. De beste tactiek is steeds dezelfde volgorde aanhouden bij het poetsen  zo ben je zeker dat je niks vergeet. Poets ook de beugel met blokjes of slotjes erbij en vergeet ook zeker je tandvlees niet.

Het is ook belangrijk om tussen je tanden alle tandplak weg te nemen, vraag aan de orthodontist wat het meest geschikt is voor jou: een ragertje (een fijn borsteltje) of flosdraad. 

En dan een laatste check-up met een brede glimlach in de spiegel om zeker te zijn dat er echt niks vuils is achtergebleven in je beugel en alles mooi glimt.

Een kunstgebit

Ook een kunstgebit moet gepoetst worden. Poets minstens 2 keer per dag ongeveer 2 minuten (tot alle plak is verwijderd) je kunstgebit met een protheseborstel en vloeibare zeep. De smalste borstelkop wordt gebruikt om de binnenkant van het kunstgebit te poetsen, de grote voor de buitenkant. Daarnaast is het belangrijk om het slijmvlies en tandvlees te poetsen met een tandenborstel of gaasje.
 
 
 
Poets best boven een wasbak gevuld met water. Gebruik koud water tegen breuk.
 
  Draag je kunstgebit niet ’s nachts. Bewaar droog of in een gebitsdoos met uitneembare spoelzeef. Bewaar je kunstgebit zeker niet in water.
 
 

Tandsteen op het kunstgebit? Gebruik een gewone bruistablet of laat het verwijderen door een tandarts.
Bruistabletten hoeven zeker niet dagelijks gebruikt te worden en maximum 30 minuten. Daarna je kunstgebit grondig afspoelen en poetsen. 
Bleekmiddelen en schurende producten gebruik je beter niet.


Indien er tongbeslag aanwezig is, best 1 keer per dag je tong poetsen met een tandenborstel of tongschraper vóór het poetsen van tanden en/of kunstgebit.
Schraap de tong 5 à 10 keer van achter naar voor. Besteed voldoende aandacht aan het achterste deel van de tong. Schraap ook de zijkanten van de tong. Tandpasta is niet nodig.
 
 

met medewerking van het Vlaams Kenniscentrum Mondgezondheid, 2018

Kiezen voor je tanden

Ga zeker één keer per jaar naar de tandarts!

Contacteer ons

Bond Moyson West-Vlaanderen

President Kennedypark 2
8500 Kortrijk

056 230 230